Trendar: InredningMat och dryckResor

Därför får du jobbiga fläckar på din rena tvätt

14 feb, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT, youtube.
fläckar på ren tvätt
Du har precis plockat ut tvätten ur tvättmaskinen, men kläderna är redan fläckiga – känner du igen dig?
Men vad beror fläckarna på egentligen?
Så här gör du för att slippa de störiga fläckarna, och så här blir du av med dem!
Annons
Lär dig tvätta rätt - Spara på pengarna och miljönBrand logo
Lär dig tvätta rätt - Spara på pengarna och miljön

När man precis har tvättat och torktumlat sin tvätt vill man ju helst att de nytvättade kläderna ska vara redo att bäras och befriade från fläckar – men riktigt sån tur har vi inte riktigt alltid. Det är nämligen inget ovanligt att plaggen kommer ut ur maskinen med nya fläckar eller streck.

Fläckarna, som antingen är vita eller ser ut mer som fettfläckar, kommer ifrån sköljmedlet. När man överdoserar sköljmedel eller torktumlardukar – så kallade dryer sheets – kan de fläcka ner kläderna i tvättmaskinen.

Men vad ska man göra för att undvika fläckarna, och hur blir man av med dem om de redan är där? Jo, så här!

Så blir du av med fläckar från sköljmedel

Om du märker att dina nytvättade kläder har fläckar från sköljmedel ska du för det första inte stoppa in dem i torktumlaren – att torka in fläcken gör att den blir svårare att få bort ur tyget.

Annons

Det finns lite olika metoder att ta till för att bli av med befintliga fläckar.

Tvätta med ättika

Upptäcker du dessa oljiga fläckar kan du tvätta om kläderna, men den här gången varken använda tvättmedel eller sköljmedel – utan ättika. Häll i två koppar ättika i tvättvattnet, och låt sedan kläderna tvättas ett helt program.

Blekmedel

Om de fläckiga kläderna redan har hunnit tumlas eller torkas innan du märker dem kan de vara svårare att få bort. Då kan du använda dig av oxygen bleach, alltså mildare blekmedel som inte innehåller klorin och går att använda även på färgade kläder. Blanda blekmedlet och varmt vatten, och låt kläderna dra i lösningen i minst fyra timmar men helst över natten. Tvätta sedan på nytt utan tvättmedel eller sköljmedel i maskinen.

Så förebygger du fläckarna

Om du använder sköljmedel finns det en risk att dina kläder blir fläckiga, men den risken går att minska med vissa åtgärder.

Annons

Skaka sköljmedlet

Om du skakar förpackningen med sköljmedel innan du häller i maskinen, så minskar du risken att de olika ingredienserna har separerats, något som ökar risken för fläckar.

Rengör sköljmedelsluckan

Det byggs lätt upp rester i tvättmaskinen, både där du häller i tvättmedel och sköljmedel. Se till att rengöra facken regelbundet för att hålla tvättmaskinen i bra form.

Fyll inte tvättmaskinen för mycket.

Tvätta inte för mycket samtidigt

En överfull tvättmaskin får svårt att göra sitt jobb. När vattnet inte kommer åt att skölja igenom alla kläderna ordentligt för att det är trångt så är det svårt att skölja bort allt tvätt- och sköljmedel ordentligt.

Källa: The Spruce.

Annons