Trendar: InredningMat och dryckResor

5 vanor som förlänger livet med minst 10 år

02 okt, 2020 
AvVivvi Alström
FotografShutterstock/TT
Det finns fem enkla vanor som gör stor skillnad för den som vill ha ett långt liv. Genom att följa dem kan du leva minst tio år extra!
Annons

Om man jämför personer som lever hälsosamt med dem som inte gör det blir skillnaden i livslängd tydlig. Den hälsosamme lever runt 14 år längre och det beror på att man ofta slipper de vanligaste folksjukdomarna. För en kvinna med hälsosam livsstil är risken att dö i hjärtsjukdom 82 procent lägre än hos mindre hälsosamma kvinnor. Dessutom har den hälsosamma en 65 procent lägre risk att dö i cancer. Det visar en studie där man följt 78 000 kvinnor under 34 års tid.

Här är vanorna som förlänger livet

Enligt studien finns det fem enkla vanor som gör stor skillnad. Genom att följa dem kan kvinnor leva 14 år längre och män 10 år längre. Och det handlar inte om några avancerade kost- eller motionsråd, utan om rätt självklara saker.

1. Ät en hälsosam kost

Et av fem dödsfall orsakas av dåliga matvanor. Men det leder även till högt blodtryck och diabetes som i längden skadar hälsan och förkortar livet. Och även om rådet att äta sunt låter enkelt, är det många svenskar faktiskt inte följer de nordiska näringsrekommendationerna som säger att vi bör öka mängden baljväxter, grönsaker, frukt och bär. Enligt den nya studien ska man även välja bort processad mat och äta mer fullkorn och nötter. Proteinet får gärna komma från fisk och bönor.

Annons

2. Rör på dig varje dag

Och det behöver inte vara mycket! Enligt en studie från det amerikanska NCI, National Cancer Institute, räcker det med relativt små förändringar för att förlänga livet, till exempel att undvika stillasittande, stå (eller gå) mer och alltid ta trapporna istället för hissen. Förutom att öka på vardagsmotionen på det här sättet är det bra om man siktar på att få upp flåset lite 30 minuter per dag, till exempel genom att styrketräna.

3. Sikta på ett BMI under 25

En hälsosam vikt, där man har BMI under 25 som riktmärke, minskar risken för många sjukdomar. Och om du följer de övriga fyra råden här, kommer du automatiskt att få lättare att hålla övervikten borta!

4. Dra ner på alkohol till ett minimum

Alkohol är inte bara en kaloribomb, det fungerar också som ett gift för kroppen. Bland annat ökar det risken för bröstcancer. Det finns ingen säker nedre gräns för hur mycket man törs dricka per dag, det bästa är helt enkelt att dricka så lite som möjligt. Risken för sjukdomar ökar dock mer ju mer du dricker.

Annons

5. Rök inte

Det behöver egentligen inte sägas men rökning förkortar livet och ökar risken för snart sagt alla sjukdomar. Det fina är att det aldrig är för sent att sluta röka. Tillhör du de tio procent av svenskarna som fortfarande röker har du mycket att vinna på att fimpa nu. Redan efter någon dag kommer hälsan att förbättras.

Läs mer:

Annons