Trendar: InredningMat och dryckResor

Etikettexperten: Det här borde du aldrig göra på besök hos andra

27 jul, 2022 
AvAino Oxblod
FotografJacob Lund
Etikettregler ta bilder titta i skåp
Brukar du dyka upp utan inbjudan, gå husesyn utan att fråga och be om wifi-lösenord?
Då är det dags att sluta med det, om du inte vill uppfattas som omförskämd.
Det tycker åtminstone brittiska ettikettexperten Anastasia Martel, som delar med sig av de vanligaste misstagen folk gör när de hälsar på hos andra.
Annons
Fem favoriter från Femina: vett och etikett som gästBrand logo
Fem favoriter från Femina: vett och etikett som gäst

Att få gäster på besök, eller för den delen att vara gäst i någon annans hem, kan ibland vara lite svårt att navigera. Man vill inte uppfattas som påträngande eller oförskämd, men samtidigt är det knepigt att veta vad som är okej att göra hos andra och inte.

I en intervju med The Sun reder etikettexperten Anastasia Martel ut de vanligaste misstagen folk gör när de besöker andra – som gör att de uppfattas som oförskämda gäster.

1. Dyka upp oinbjuden eller bjuda in sig själv

Alla typer av besök som inte är på husägarens initiativ kan uppfattas som oförskämda – antingen om du dyker upp helt utan inbjudan, eller bjuder in dig själv. Även att dyka upp alldeles för tidigt eller alldeles för sent ses som oförskämt.

Annons

– Den outtalade regeln för god etikett säger att man ska komma fem till tio minuter efter utsatt tid, inte stanna längre än du är välkommen och under inga omständigheter dyka upp oinbjuden eller utan förvarning, säger Anastasia.

2. Husesyn

– Stanna alltid i delen av huset som de andra gästerna är i, och om du inte blir erbjuden av värden ska du låta bli att kolla runt i huset eller lägenheten, för det kan uppfattas som väldigt påträngande, säger etikettexperten.

Att ta mat i kylen eller leta i skåpen ska man inte heller göra om man inte är hemma hos familjemedlemmar eller nära vänner.

3. Dyka upp tomhänt

Om du blir hembjuden till en person är det förväntat att du kommer med en liten present.

– Gåvan behöver inte vara dyr eller exklusiv – det kan vara allt från en ask kakor eller finare choklad till en flaska prosecco eller konjak. Det beror på tillfället och hur bra du känner värden.

4. Komma hungrig

Att dyka upp jättehungrig till en middag, fest eller sammankomst innebär ofta att du kommer ha svårt att koncentrera dig på gästerna och i stället fokuserar på maten och snackset.

Annons

– Det finns inget elegant eller sofistikerat med att vara hungrig och ta för mycket av drinkarna, snacksen och kanapéerna. Det huvudsakliga syftet med att bli bjuden till en fest är att konversera, träffa vänner och möta nya bekantskaper.

5. Använda mobilen och be om wifi

I dagens samhälle använder de flesta av oss mobilen under alla dygnets vakna timmar. Men enligt Anastasia Martel ska du låta bli när du är på fest eller middagsbjudning.

– Som gäst ska du aldrig använda teknik, be om wifi-lösenordet, ta bilder utan tillåtelse eller ha mobilen på bordet. Det är otroligt oförskämt och dålig etikett att kolla mobilen, sms:a eller ta samtal när du är med andra.

Annons