Diana och Kristen Stewart i rollen som Diana i filmen Spencer
TV: 7 skådespelare som har spelat prinsessan Diana – så lika är de
1:49

Efter reklamen: TV: 7 skådespelare som har spelat prinsessan Diana – så lika är de

(1:49)

Slå på ljud

Prinsessan Dianas liv avspeglas i en ny film – Spencer. Filmen handlar om tre viktiga dagar i Dianas liv på 90-talet. Kristen Stewart, mest känd för sin roll som Bella Swan i Twilight kommer att äntra rollen som Diana, en casting som fått både ris och ros.

De spelar huvudrollerna i säsong 5 av The Crown – hela listan med nya namn

Allt vi vet om filmen: Spencer

Dess titel kommer från Dianas släktnamn Spencer och tydliggör att filmen handlar om och fokuserar på Dianas tillvaro. Det biografiska dramat utspelar sig endast under tre viktiga dagar av hennes liv, då hon bestämmer sig för att avsluta sitt äktenskap med prins Charles. Allt Diana önskade sig i julklapp inför julen 1992 var att skiljas från Englands prins. Det innebär även att filmen Spencer tar vid där säsong fyra av The Crown slutade. Stora delar av filmen har spelats in i Tyskland där slottet Friedrichshof ska föreställa det brittiska Sandringham i scenerna från slottet.

Slottet Friedrichshof i Tyskland

Kristen Stewart i rollen som Diana

Att den amerikanska 31 åringen äntrar rollen som världens mest älskvärda kunglighet har fått många att höja ögonbrynen. Bland kommentarerna är det vissa som tycker att hon är mer lik Camilla Parker Bowles än Diana. Och det är många brittiska Diana-fans som ställer sig frågande till valet.

Kristen Stewart på röda mattan

Men Spencer-regissören Pablo Larraín är säker på castingen.

Kristen kan spela så många olika roller och hon kan spela mycket mystisk, ömtålig och samtidigt väldigt stark, vilket är precis vad som behövs till den här rollen, sade Larraín i en intervju med Deadline.

Pablo berättade även hur Stewart reagerade på manuset.

– Att se hur hon närmar sig karaktären är väldigt vackert att se. Jag tror att hon kommer att göra något häpnadsväckande och spännande samtidigt.

5 Prinsessan Diana-trender som är lika heta 2021 som då

I samband med att inspelningen drog igång gjorde Kristien Stewart ett uttalande.

Spencer är likt ett dyk inuti en känslomässig föreställning om vem Diana var, vid en avgörande vändpunkt i hennes liv.

Här fångades Stewart på bild under inspelningen av Spencer vid Schlosshotel Kronberg i Tyskland. I förd en rutig kavaj som påminner om den Diana bar under ett besök i Frankrike 1988.

Kristen Stewart vid inspelningen av Spencer och Diana vid ett besök i Frankrike 1988.
TV: Se 5 saker du kanske inte visste om Kristen Stewart
1:13

Efter reklamen: TV: Se 5 saker du kanske inte visste om Kristen Stewart

(1:13)

Slå på ljud

Bilder på Kristen Stewart som Diana

Den officiella trailern släpptes den 26 augusti och inleds med att de kungliga anländer till Sandringham. Platsen där brittiska kungafamiljen alltid spenderar sina jular. Kristen Stewart är klädd i några av Dianas mest ikoniska 90-tals kläder. Håret är klippt och stylat precis likt Dianas signaturlook med den blonda pagen, där Kristen lyckats fånga Dianas sätt att ”titta under luggen”.

Snabbt ser vi Dianas lidande, där Stewart springer genom slottets korridorer med en ledsen och förtvivlad blick. Julförberedelserna är i full gång bakom slottets väggar och vi ser hur en flott middag dukas upp och familjen inväntar Diana.

Kristen Stewart i rollen som Diana
En ledsen Diana (Kristen Stewart) som sprungit ut från slottet i förtvivlan.
Kläderna från inspelningen av Spencer
Flera av Dianas ikoniska looks från 90-talet finns med i filmen.
Kristen Stewart i rollen som Diana i filmen Spencer
En blick säger allt.. Här tittar Diana skeptiskt och lite skrämmande på sin man prins Charles.

Diana är stressad och instängd i ett badrum när hon kallas till bordet. Det är tydligt att hon har svårt att andas. Vidare trippar Diana ned för slottets pampiga trappor i förd en vacker långklänning och vi får även en snabb skymt av Jack Farthing som spelar prins Charles.

Jack Farthing spelar prins Charles i Spencer
Prins Charles spelas av engelska skådespelaren Jack Farthing
Kungligt familjeporträtt från filmen Spencer
Kungafamiljen uppradade för det traditionella familjefotografiet på Sandringham.
Kristen Stewart i rollen som Diana i filmen Spencer
En ledsen Diana bakom slottets gyllende väggar.

Familjeporträtt, blixtarna från paparazzis, dans och desperata löpsteg över godsets grönskor, hinner vi också skymta i trailern. Som avslutas med att ett slottsbiträde säger till Diana ”De vet allt”, vilket Diana svarar: ”Det gör de inte”. I trailerns slut ser vi en förtvivlad Diana i slottsträdgården, iförd en sportig jacka som påminner mycket om den som Diana bar 1992 när hon lämnade prins Harry vid skolan.

Diana 1982 när hon lämnar prins Harry vid skolan och Stewart som Diana i filmen Spencer

Då har filmen Spencer premiär

Filmen kommer att visas under filmfestivalen i Venedig, som drar igång den 1 september 2021. Vi som inte är inbjudna till den får dock vänta, Spencer har biopremiär den 5 november 2021.

Se trailern till Spencer här:

Foto: TT

Dolda budskapen i kungligheternas kläder – som du inte känner till

Mest läst