Trendar: InredningMat och dryckResor

Då måste du byta till sommardäck

28 mar, 2023 
AvJosefin Westin
FotografSHUTTERSTOCK
byta till sommardäck
Under de värsta vintermånaderna är det lag på att använda vinterdäck.
Men när måste du byta till sommardäck? Och vad gäller om det fortfarande är snö på backen?
Här är alla datumen du behöver hålla koll på – och undantagen.
Annons
Lär dig tvätta rätt - Spara på pengarna och miljönBrand logo
Lär dig tvätta rätt - Spara på pengarna och miljön

Under slutet av mars brukar det i de södra delarna av Sverige vara vår och snön ett minne blott. I samma veva ställer vi om klockan från vintertid till sommartid. Men trots att våren men även sommaren är runt hörnet finns det något som kallas aprilväder av en anledning.

Så när är det dags att byta sulorna på bilen? Det finns både generella regler över hela landet men också undantag.

Då måste du byta till sommardäck

Det är förbjudet att använda dubbdäck mellan den 16 april och 30 september. Däremot kan du låta dina vinterdäck sitta kvar på bilen om det fortfarande är vinterväglag där du bor eller om det förväntas att bli det.

Där det är bar backe och vår ska du alltså byta till sommardäck senast den 15 april.

Annons

Då råder det vinterväglag

Undantaget för att byta till sommardäck är alltså om det råder vinterväglag. Och vad menas med vinterväglag? Enligt polisens definition innebär det att det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan eller väggrenen.

Det gäller för odubbade friktionsdäck

Om din bil har så kallade friktionsdäck i stället för dubbdäck kan du låta dem sitta på även efter den 15 april. Det är nämligen tillåtet att använda odubbade friktionsdäck året om.

Då måste du använda vinterdäck

Mellan den 1 december och 31 mars är det lag i Sverige på att använda vinterdäck om det är vinterväglag. Med vinterdäck menas både dubbade däck och odubbade friktionsdäck. Du får dock inte blanda de olika sorternas vinterdäck på samma fordon utan måste välja en däcktyp.

Vid däckbytet – passa på att se över dina sommardäck

När du byter till sommardäck eller till vinterdäck ska du alltid se till att kontrollera dina bildäck så att de har tillräckligt mönsterdjup. För personbilar och andra lätta fordon, som exempelvis mopedbilar, ska mönsterdjupet på sommardäcken vara minst tre millimeter.

Har dina sommardäck olika mönstedjup? Montera de däck som har störst mönsterdjup bak på fordonet.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons