Trendar: InredningMat och dryckResor

Därför borde du aldrig äta vid skrivbordet – speciellt inte hemma

06 apr, 2021 
AvAino Oxblod
FotografViacheslav Iakobchuk/TT.
Det är inte bra att äta lunch vid skrivbordet.
Det är så lätt att hamna där, med lunchen på skrivbordet vid datorn.
Men forskning visar att lunchätning vid skrivbordet är aldrig en bra idé – och speciellt inte om du under pandemin tvingas jobba hemma.
Annons
6 tips för att vara mindre stressad på hemmakontoretBrand logo
6 tips för att vara mindre stressad på hemmakontoret

En jobblunch kan se väldigt olika ut beroende på person och jobb– det kan vara medtagen mat i matlåda i ett personalrum, en köpt lunchbricka i en jobbmatsal, en frysrätt köpt i en kyl på jobbet eller en lyxig restauranglunch med kollegerna.

Oavsett vilka lunchvanor man har haft så är det många vars lunchtraditioner har ställts på ända under coronapandemin. Jobbar man kvar på kontor finns det kanske mindre möjligheter till sociala lunchtimmar, och jobbar man hemma ensam är det lätt att bli isolerad. Att äta lunchen framför datorn är lockande, och enkelt. Men det finns många anledningar till varför man borde låta bli, och de har stöd i forskning, skriver Huffington Post.

– Omedvetet ätande är ätande utan att man ger mycket tankeverksamhet åt de psykologiska hintarna vi får när vi sitter vid matbordet och äter ett mål. Vi lägger inte märke till om vi är mätta eller inte, utan är benägna att äta mer och snabbare och inte känna oss mätta, säger forskaren Leanne Redman på Pennington Biomedical reserach center.

Annons

Viktigt att ta paus från datorn

Under pandemin är vi också mer benägna att småäta på ett sätt vi inte gör med våra kolleger på kontoret.

– Under coronatiden har vi utmaningar kring att gå och handla, så vi tenderar att lägga mat på hög och köpa mat i större mängd. Det gör att när vi sätter oss så har vi mer mat tillgängligt, speciellt snacks, säger hon.

Brooke Scheller, doktor i näringslära, menar att det finns många fördelar med att inte använda lunchen åt att svara på mejl vid datorn.

– Det kanske låter som en bra idé att sitta vid skrivbordet och gå igenom mejl på lunchen. Men genom att ta ett steg bort och ta tid för dig själv med en paus, så kommer din produktivitet öka senare. Det bästa är att ta 30-60 minuter för att kliva bort. Vi tenderar att bränna ut oss om vi inte ger oss sådana forcerade pauser.

Annons