Trendar: InredningMat och dryckResor

Därför borde du inte använda samma örngott flera nätter på raken

24 okt, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Finns det något härligare än en helt nybäddad säng?
Förutom den lyxiga känslan finns det många fördelar med att byta sängkläder – och framförallt dina örngott.
Här är fyra anledningar till att byta örngott oftare än du gör nu.
Annons
Därför är det viktigt att tvätta dina lakan oftaBrand logo
Därför är det viktigt att tvätta dina lakan ofta

Hur ofta man byter sängkläder varierar stort från hushåll till hushåll – medan vissa byter varje vecka, så låter andra det gå flera veckor mellan att sängkläderna byts och tvättas. Det allra vanligaste är kanske att tvätta sängkläderna en gång varannan vecka, men när det kommer till huvudkuddarna borde de flesta av oss byta örngott oftare än vi gör.

Brightside skriver att medicinska experter menar att det är bra att byta örngott så ofta som 2-3 gånger i veckan. Här är fyra anledningar till att det är viktigt att byta örngott oftare än du kanske gör.

Det drar till sig kvalster

Varje natt när du sover hamnar svett, möjliga sminkrester och döda hudceller på ditt örngott. Just svett och döda hudceller är en perfekt grogrund för kvalster. Om du inte byter dina örngott ofta nog så kan alla kvalster påverka hälsan negativt.

Annons

Det kan orsaka akne

Det är väldigt viktigt att noggrant tvätta bort dagens smink och smuts innan du går och lägger dig. Men det är svårt att få bort allt, och sminkresterna hamnar på örngottet. Kombinerat med svett och hudens naturliga oljor så blir örngottet en perfekt miljö för bakterier och svamp, vilket kan irritera huden och till och med göra att du får finnar och akne.

Det kan skada ditt hår

Om du lägger dyra pengar på schampon och hårbehandlingar är det viktigt att du är noga med dina örngott också – annars kan allt vara förgäves. örngott i mer grova material kan göra att håret skadas, och om du sover på smutsiga örngott kan du få irriterad hårbotten, vilket i sin tur kan påverka hårets hälsa.

Det kan påverka din sömn

Du kan faktiskt sova sämre av att sova på smutsiga örngott. Bakterierna och kvalstren på tyget kan i längden leda till allergier och göra det svårare att andas. När du inte kan andas ordentligt sover du också sämre, vilket gör att du kan känna dig trött om morgnarna.

Annons