Trendar: InredningMat och dryckResor

Dolda funktionen på tandborsten – som du inte kände till

13 feb, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
tandborste färg huvud
Att borsta tänderna två gånger om dagen är en självklarhet för de allra flesta.
Men använder du egentligen en tandborste som är för gammal?
Här är smarta funktionen på tandborstarna som många inte känner till – men som visar när det är dags att byta.
Annons
Därför ska du borsta tänderna 10 minuter före frukostBrand logo
Därför ska du borsta tänderna 10 minuter före frukost

Att ta hand om sin tandhälsa är viktigt, och redan från barnsben lär vi oss vikten av att borsta tänderna två gånger om dagen. Även om det är vanligt att kanske slarva med tandtråd och munskölj, så håller de allra flesta hårt vid att borsta tänderna både på morgon och kväll.

Men frågan är vilket skick det är på tandborsten som du borstar tänderna med? Det är lätt att glömma bort att byta tandborsten regelbundet, och använda samma tills den är alldeles för sliten för att göra ett bra jobb.

Det finns dock ett smart sätt att se när det är dags att byta tandborste – många tandborstar har nämligen en inbyggd indikator som visar när det har gått för långt sedan du bytte sedan och det är dags för en ny.

Annons

Vad är det du ska hålla koll på då? Jo det är de färgade stråna på tandborsten. Många tandborstar har exempelvis blåa strån, som bleknar med tiden. När stråna blivit tunnare och tappat sin färg kan du ta det som ett tecken på att det är dags att köpa en ny tandborste nästa gång du går till mataffären.

Anledningen till remsan på tandkrämen

Det är inte bara tandborsten som har en dold, smart funktion i badrummet – detsamma gäller tandkrämstuben. De flesta tandkrämstuber har en färgad remsa, precis där tuben tar slut. Den fyller kanske inte så mycket funktion i vårt vardagsliv, men är desto viktigare på fabriken. Det är nämligen den som visar var maskinen som gör tandkrämstuberna ska klippa varje tub.

Annons