Trendar: InredningMat och dryckResor

Därför kan det vara bra att sova med strumporna på

09 dec, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Att sova med eller utan strumpor – många har väldigt starka åsikter kring vad som är rätt och fel i frågan.
Nu visar forskning att det finns fördelar med att sova med strumporna på, som många inte känner till.
Annons
Så påverkar sömnbrist ditt hår och din hud negativtBrand logo
Så påverkar sömnbrist ditt hår och din hud negativt

Ska man sova med strumpor på fötterna eller barfota? Det är en gammal diskussion som många människor har förvånansvärt starka åsikter kring. De som sover barfota tycker ofta att personer som sover med strumpor är ute och cyklar, medan de som som tycker om att gå och lägga sig i sängen med strumpor på fötterna bara menar att de andra inte har förstått grejen än.

Men några som kommit fram till att strumpor vid läggdags är helt rätt väg att gå är forskarna vid universitetet i schweiziska Basel. De har nämligen kommit fram till att det är bättre att sova med klädda fötter snarare än barfota.

Därför kan det vara bättre att sova med strumpor på

I en studie, som Newsner refererar till, har forskarna undersökt sambandet mellan temperaturen på händer och fötter och hur snabbt man somnar. En grupp unga män fick testa huruvida de somnade snabbare när deras fötter var uppvärmda eller inte.

Forskarna kan se att när blodkärlen förstoras – vilket de gör när de är uppvärmda – så fördelas värmen snabbare i kroppen, vilket i sin tur gör att man somnar snabbare.

Om du redan har lätt för att somna och sover bra natten igen spelar det kanske mindre roll huruvida du sover med strumpor på fötterna eller inte. Har du däremot svårt att somna om natten kan det vara värt ett försök att sova med strumporna på för att se om det hjälper dig att komma till ro lättare om natten.

Annons