Trendar: InredningMat och dryckResor

Oväntade upptäckten med vanliga julmusten – förvånar många!

02 dec, 2022 
AvStina Meyerson
FotografPexels/TT
Julmust alkohol
Just nu sprids klipp på sociala medier som har förbryllat många! Flera TikTok-profiler frågar sig nämligen huruvida vanlig julmust innehåller alkohol, eftersom alkoholmätare verkar ge utslag efter just julmustdrickande.
Annons
Julvärdar genom tiderna – från 1959 till 2022Brand logo
Julvärdar genom tiderna – från 1959 till 2022

I över 100 år har julmust varit en riktigt populär dryck i de flesta svenska hushåll.

Julmusten skapades på 1900-talet, med målsättningen att framställa en alkoholfri juldryck. När ett eventuellt alkoholförbud skulle röstas igenom 1922 sköt julmustens popularitet i höjden – och nu har den blivit ett självklart alkoholfritt alternativ på de allra flesta svenska julborden.

Faktum är att svenskarna dricker mellan 40 och 50 miljoner liter julmust varje år, enligt Jordbruksverkets kunskapsbank Smaka Sverige.

Julmust 2022

Märkliga upptäckten med Apotekarnes julmust

Som bekant så är receptet till julmusten hemligt. Möjligen kan det vara en av anledningarna till att innehållet i musten har börjat ifrågasättas på sociala medier. I appen TikTok sprids just nu många klipp där användarna frågar sig om det verkligen är sant att julmust är en alkoholfri dryck.

Annons

I klippen dricker de vanlig julmust och testar sig med en alkoholmätare – som verkar ge utslag.

Den mest populära videon har setts nästan 700 000 gånger, fått över 60 000 gillamarkeringar, samt sparats och delats tusentals gånger. I klippet testar profilen Peter Tower att dricka Apotekarnes julmust, varpå han testar sig med en alkoholmätare som visar på 0,13 i promillehalt.

– Det är alkohol i det här. Wow, det är inte lite heller, utbrister han.

Innehåller julmust alkohol?

Klippen som sprids har chockerat många. Att alkoholmätaren ger utslag är förvånande, men det finns en förklaring.

Liksom många andra livsmedel som har jäst lite innehåller julmust alkohol, men väldigt lite. Små mängder går också att finna i andra produkter såsom yoghurt eller fil. Enligt Smaka Sverige innehåller musten vanligtvis ungefär 0,3 procent alkohol och klassas som en alkoholfri dryck.

"När smakämnen utvinns ur olika råvaror används ibland alkohol som ett processhjälpmedel. Det kan variera mellan olika extrakt hur denna process genomförs. I vår produktion, där vi tillför vatten och kolsyra och i förekommande fall sötningsmedel, kan en mycket liten del av denna alkohol finnas kvar i färdig produkt. Det är jämförbart med den alkoholhalt som naturligt förekommer i vissa livsmedel", skriver Henric Byström, Direktör på Carlsberg Sverige, i ett mejl till Femina.

Annons

Anledningen till att alkoholmätarna ger utslag är att TikTok-profilerna testar sig så tätt inpå att de har druckit musten. Egentligen ska man vänta en stund efter förtärandet, innan man använder en mätare.

"Att precis efter konsumtion blåsa i en alkoholmätare betyder inte att utslaget är likställt med alkoholhalten i blodomloppet. Denna företeelse kan ske även vid konsumtion av andra livsmedel precis innan användning av alkomätare", skriver Henric Byström och förtydligar att Carlsberg Sverige följer gällande livsmedelslagstiftning och är certifierade.

Kan man bli berusad av julmust?

På frågan om man kan bli full av julmust svarar Tomas Jonsson, VD på testlabbet på Motorförarnas Helnykterhesförbund, följande till P4 Göteborg:

– Nej det lär man inte bli. Det blir bara det som vi kallar för "munalkohol". Det innebär att blåser man direkt från att man har druckit det här så kan man få en liten förhöjd gräns av alkohol, men den har aldrig kommit ut i blodet och orsakat några problem.

Här kan du se klippet:

Annons