Smarta tvättknepen - med ättika
1:04

Efter reklamen: Smarta tvättknepen - med ättika

(1:04)

Slå på ljud

Att stryka skjortor, blusar, byxor och kavajer är inga konstigheter, det gör de flesta av oss regelbundet. Man vill att kläderna ska vara prydliga och utan skrynklor. Men att stryka våra underkläder är det nog inte många som gör eller ens skulle komma på tanken att göra.

Men faktum är att det finns flera bra fördelar med att stryka sina underkläder, framförallt som kvinna. Så om du ändå stryker dina andra kläder kan det vara värt att gå över dina underkläder med strykjärnet med!

Sakerna som vi glömmer bort att tvätta

Stryka underkläder – vad ska man tänka på?

Anledningen är att våra underkläder inte riktigt blir så rena som vi tror när vi tvättar och tumlar dem i i 60 grader i tvättmaskinen. Trots de höga temperaturerna kan vissa bakterier överleva i underkläderna. När vi stryker våra underkläder utsätts de för högre temperaturer, som tar död på de mest envisa bakterierna, och steriliserar tyget. Vet du med att du har svampinfektioner i underlivet är det också rekommenderat att stryka underkläderna.

Det kan också finnas andra skäl att stryka underkläder:

  • Det finns bakterier i tvättmaskinen, framförallt om du tvättar i tvättstuga. En del bakterier från smutsiga plagg kan till och med fortplanta sig i tvättmaskinerna.
  • Vi gör misstag när vi tvättar. Många lastar in för mycket tvätt i maskinen varje gång, vilket gör att tvättprogrammet blir mindre effektivt och inte får bort allt.
  • Har du problem med kvalster är strykjärn eller steamer ett bra sätt att få bort dem. Kvalster kan ge upphov till allergiska reaktioner.

Smarta klädknepen som underlättar i vardagen

Tänk dock på detta innan du stryker trosor och kalsonger:

  • Kolla tvättlappen. Vissa material ska inte strykas, då materialet kan förstöras av strykjärnet. De kan också klara av olika temperaturer.
  • Var försiktig. Du kan tänka kläderna med ett skyddande tyg innan du stryker, så att de inte kommer i direkt kontakt med det heta strykjärnet.

Men om det nu är bra att stryka underkläder, hur är det då med strumpor? Nä, strumpor finns det faktiskt ingen anledning att stryka. Det kan till och med förstöra stretchen i dem att utsättas för höga temperaturer från ett strykjärn.

Källa: 5 minute crafts.

Mest läst