Trendar: InredningMat och dryckResor

Därför ska du tvätta riset innan tillagning

25 jan, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Att koka ris kan vara som en hel vetenskap, och är inte helt enkelt att få till rätt.
Det många inte vet är att de professionella kockarna har ett smart knep för att få till det perfekta riset – ett knep som alla borde använda sig av!
Annons
Mer för mindre: Lyxiga snabbnudlarBrand logo
Mer för mindre: Lyxiga snabbnudlar

Att koka ris låter enkelt, men kan vara knepigare än du tror. Antingen blir det för hårt eller för mjukt, eller till och med lite grötlikt. Hur ska man egentligen koka riset för att få till den perfekta konsistensen?

Nu sprids det ett knep som professionella kockar länge har använt sig av, men som alla som kokar ris borde veta om. I videos på sociala medier-appen Tiktok visar nu allt fler hur de tvättar sitt ris innan de kokar det.

Anledningen till att det rekommenderas att tvätta, eller skölja, riset är enkel. När riset fraktas och förvaras innan tillagning så gnids riskornen mot varandra, vilket gör att de filas ner och börjar täckas i ett slags stärkelserikt damm. ”Dammet” är också ris, men för att få perfekt kokat ris behövs det sköljas bort först. Om du inte sköljer riset är risken att riset klumpar ihop sig mycket högre.

Annons

Flera anledningar att tvätta ris

Det finns även en annan fördel - genom att tvätta riset före tillagning får du också bort de partiklar med spår av arsenik som kan finnas i ris. Det är dock inte farligt att äta ris som inte har tvättats, då spåren av arsenik är alldeles för låga för att vara farliga.

Hur gör man då för att tvätta riset före tillagning? Det är inte svårt, bara ytterligare ett steg i matlagningen. Det finns olika sätt att göra det på, och så länge du inte använder tvål kan du inte misslyckas med det. Antingen sköljer du i samma kastrull du ska koka i, och häller bort vattnet, eller så sköljer du det i en separat skål. Skölj riset tills vattnet är klart och inte grumligt, så är det redo att kokas!

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Här kan du se hur du tvättar ris

Annons
4 enkla knep - spara pengar på lunchlådanBrand logo
4 enkla knep - spara pengar på lunchlådan
Annons