Trendar: InredningMat och dryckResor

Nu uppmanar forskare alla att sova som oss skandinaver – här är orsaken

24 jan, 2023 
AvStina Meyerson
FotografPEXELS
sova tips knep säng
Det skandinaviska sättet att sova på kan vara fördelaktigt för såväl sömnen som för kärleksrelationen! Enligt sömnexperterna borde alla sova som oss i Skandinavien – och det här är varför!
Annons
Går det att ta igen förlorad sömn? 3 knep som faktiskt fungerarBrand logo
Går det att ta igen förlorad sömn? 3 knep som faktiskt fungerar

Att dela säng med sin partner kan kännas både mysigt och kärleksfullt. Men om man inte är kompatibla så kan det istället bli ett riktigt störningsmoment i relationen.

Det finns nog få saker som är så jobbigt som att inte kunna sova – hopplösheten, frustrationen och stressen är total! Särskilt irriterande är det om sömnsvårigheterna orsakas av någon annan…

Om du inte kan sova ihop med din partner kan alltså det där mysiga och romantiska momentet kännas precis tvärtom, och ni kan börja reta er på varandra.

Sömnproblem tips

Men enligt sömnforskare finns det ett sätt som enkelt gör så att man kan sova bättre ihop med en annan person – och det är någonting som många av oss i Skandinavien redan gör!

Det här är den skandinaviska metoden

Nu har nämligen ”den skandinaviska metoden” blivit viral på sociala medier och uppmärksammats globalt.

Annons

Det är att sätt att bädda sängen på, som forskare menar gör så att man sover bättre. Det handlar kort och gott om att bädda med två täcken, vilket många av oss i länder såsom Sverige, Norge eller Danmark vanligtvis gör.

– De flesta skandinaviska hushåll har inte ens reflekterat över det faktum att folk i andra länder kan finna det här sättet att bädda på överraskande eller till och med konstigt, säger svenska psykologen och sömnexperten Li Åslund till amerikanska sajten HuffPost.

Anledningen till att vårt sätt att bädda på har börjat uppmärksammas är ett TikTok-klipp som har fått stor spridning. I en video visar den svenska fotografen Cecilia Blomdahl hur hon bäddar sängen, vilket har fått ett enormt genomslag.

– Ja, vi har två täcken här och jag skulle aldrig kunna leva med bara ett, säger Cecilia i klippet.

Därför älskar folk det skandinaviska sättet att bädda

Många är chockade över att hon just använder sig av två täcken, istället för ett enda stort. Videon har nu fått över en miljon visningar, 83 000 gilla-markeringar och 700 kommentarer. I kommentarsfältet flockas lovorden över skandinavisk bäddning:

Annons

”Första gången jag upplevde att sova med två täcken så var det ärligt talat livsomvälvande”, skriver en.

”Två täcken räddar relationer”, menar en annan.

”Vi skaffade nyligen två täcken och det var det bästa beslutet någonsin för ett långlivat äktenskap”, berättar en tredje.

Därför ska du och din partner sova med två täcken

Men vad är egentligen fördelarna med att sova med två separata täcken istället för ett delat?

Ett stort plus är att du enklare kan reglera vilken temperatur du vill ha, berättar sömnexperten Li Åslund för HuffPost. När du har ditt eget täcke kan du justera exakt hur det ligger och hur stor del av din kropp som du vill värma upp. Dessutom kan du välja den tjocklek på täcket som du själv föredrar och behöver inte anpassa dig efter om din partner är mer frusen eller varm av sig än du själv.

Ytterligare en viktig fördel är att sömnen störs mindre. Delar du säng med en täcktjuv är det här den perfekta lösningen – och dessutom störs du mindre av alla små justeringar och rörelser din partner gör under natten. Vi alla rör lite på oss i sömnen, men med separata täcken känner vi av den andra personens rörelser mindre, vilket leder till en mer djup sömn.

Sova bra tips

– Det minskar antalet onödiga uppvaknanden, inklusive de som man inte kommer ihåg men som oavsett kan sänka kvaliteten på sömnen, säger Jade Wu, sömnspecialist och sömnforskare vid Duke University School of Medicine, till HuffPost.

Bäddar du redan efter den skandinaviska metoden? Grattis, då sover du kanske djupare än du visste om! Har du inte anammat taktiken att sova med två täcken ännu? Då kan det vara något att testa, dels för att sova bättre och dels för att hålla kärleken vid liv – utan onödiga irritationsmoment!

Fem favoriter från Femina – sömnspecialBrand logo
Fem favoriter från Femina – sömnspecial
Annons