åldersskillnad par kvinna man kramas
9 kändispar med stor åldersskillnad - som du kanske inte känner till
1:25

Efter reklamen: 9 kändispar med stor åldersskillnad - som du kanske inte känner till

(1:25)

Slå på ljud

Finns det en perfekt åldersskillnad i kärleksrelationer? Enligt forskning så ja – vill man att relationen ska hålla länge så kan ålder spela in.

I ny forskning som har gjorts på Stockholms universitet kan man se att liten åldersskillnad ökar chanserna för att hålla ihop, medan par med större åldersskillnad gör slut i högre utsträckning. Studien har gjorts på heterosexuella kvinnor som fick sitt första barn mellan 1997 och 2015, och visar att risken att paret ska flytta isär är absolut lägst för att de som är i samma ålder eller där mannen är max två år äldre än kvinnan.

Om mannen i stället är tre till fem år äldre än kvinnan, eller om kvinnan är äldre än mannen överhuvudtaget, så är risken för uppbrott ”måttlig”. Allra störst risk att förhållandet tar slut är det om mannen är sex år äldre än kvinnan eller mer.

Så mediterar du i duschen – och får bättre sömn och släpper stressen

Sexologen: Finns viktigare saker än ålder

Sexologen Anna Sigridsdatter Heen är inte förvånad över forskningsresultaten, säger hon till KK.no.

– Jag tror absolut att par som är ungefär jämngamla har ett mer robust samliv än par med väldigt stor åldersskillnad. Det handlar om att lika barn leker bäst. Med det sagt är åldersskillnad förmodligen bara ett av flera kriterier för bra och lyckliga relationer, säger hon till tidningen.

Därför kan det vara bra att sova med strumporna på

Viktigare än ålder är att man som par har liknande värderingar, personligheter som fungerar ihop och gemensamma intressen.

– Personligen tycker jag att sex års åldersskillnad är för liten för att vara avgörande. Om man pratar om en åldersskillnad på över 10 år så tror jag att chanserna att lyckas förmodligen är lägre, säger Sigridsdatter Heen till KK.no.

Mest läst