Trendar: InredningMat och dryckResor

Den riktiga anledningen till att toalettpapper är vitt – visste du?

28 jul, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
1976091434
Toalettpapper har (förhoppningsvis) alla hemma.
Men har du någonsin funderat över varför det i stort sett bara finns vitt toapapper?
Anledningen är kanske inte den du tror!
Annons
5 smarta tips för att städa badrummetBrand logo
5 smarta tips för att städa badrummet

Redan sedan långt före det fanns vattentoaletter har toalettpapper varit den mest basala stapelvaran i ett hem – det är något alla har. Men visste du att det på 1950-talet var inne med färgat toalettpapper? Då var det vanligt att färgmatcha toalettpappret med andra färger i badrummet, som färgen på väggarna eller porslinet.

I dag säljs bara vitt toalettpapper i vanliga affärer, men hur kommer det sig? Toalettpapper tillverkas av cellulosa, antingen från träd eller från återvunnet papper, som faktiskt är vitt av naturen. Det bindemedel som håller ihop cellulosan är dock brunt, något som tas bort genom blekning. Ofta görs också toalettpapper av återvunnet skrivpapper från exempelvis kontor, något som också redan är vitt från början.

Annons

Vitt blir mjukare – men är inget krav

Jessica Carette är kemist och utvecklingsansvarig på pappersföretaget Cascades tissue group, och hon förklarar att pappret oftast bleks också för att det blir de mjukaste fibrerna att jobba med när man gör toalettpapper. Samtidigt är det inget krav att bleka pappersfibrerna för att göra mjukt toalettpapper – det går att lösa även på annat sätt.

Att toalettpapper är vitt verkar alltså mer handla om utseende än att det är något som är nödvändigt för att pappret ska fungera som det ska. Vitt toapapper är helt enkelt en trend som är här för att stanna, snarare än något annat. Och är man sugen på att gå mot strömmen och köpa färgglatt toalettpapper så är det bara en internetsökning bort!

Annons