Trendar: InredningMat och dryckResor

Disneyfilmerna du bör se som vuxen

23 okt, 2020 
AvMalin Ny
Disneyfilmer är oftast magiska att se som barn – men som vuxen kan du nästan alltid se filmerna från ett helt annat perspektiv. Här är ett par titlar du absolut bör se (eller se om) som vuxen.
Annons
Våra topp 5 teckande DisneyfavoriterBrand logo
Våra topp 5 teckande Disneyfavoriter

Som barn fängslades vi ofta av sagovärldar, magi och prinsar och prinsessor. Vi förstod att Scar i Lejonkungen var elak och ond men kanske inte hade någon djupare analys kring varför han var det.

Att se om gamla Disney-favoriter kan därför vara extra kul eftersom vi ser filmerna med helt andra glasögon – men också för att man inser att man missade en del detaljer som liten.

Här är Disneyfilmerna du bör se som vuxen!

MODIG (2012)

Modig handlar om modiga prinsessan Merida som konfronterar tradition, öde och odjur och bryter en urgammal och helig sed som indirekt leder till kaos och raseri i kungadömet. Den yngre publiken uppskattar nog magin och äventyret i filmen, men en vuxen publik kommer att gilla fokuset på ett medeltida Skottland och hur Merida utvecklas genom filmen.

Annons

MARY POPPINS (1964)

Mary Poppins kan vara den ultimata familjefilmen och både barn och vuxna har charmats av Julie Andrews skapelse sedan 60-talet. En hel del detaljer blir dock mer tydliga från en vuxen persons perspektiv.

Till exempel kan vi mer på djupet förstå och se igenom Mr. Banks besatthet av sitt jobb och hur det kan såra de som är närmast. Karaktären Bert visar att personen som är lägst på den sociala hierarkin också kan vara en av de lyckligaste, och genom fågelkvinnan får vi bevis på hur viktig en enda god gärning kan vara.

LEJONKUNGEN (1994)

När Lejonkungen lanserades blev den en omedelbar succé och det är inte särskilt svårt att förstå varför då filmen är rolig, vacker och har ett fantastiskt soundtrack. Att se om den som vuxen är dock ännu bättre då du förmodligen missade en del "vuxenskämt". Dessutom kommer du inse hur lik den är Hamlet som filmen är löst baserad på, vilket du förmodligen inte hade riktigt lika bra koll på som barn.

Annons

RINGAREN I NOTRE DAME (1996)

Filmen Ringaren i Notre Dame tar upp en hel del tunga ämnen utan att för den skull bli särskilt tråkig – utanförskap, mobbing och orättvisa, för att nämna några. Om du gillar Paris är den också extra sevärd då du säkert kan känna igen allt från statyer till historiska monument.

SKÖNHETEN OCH ODJURET (1991)

Skönheten och Odjuret är förmodligen den perfekta Disneyfilmen med slott, magiska besvärjelser och en prins som gömmer sig. Som vuxen är det lite uppfriskande att se att det är prinsen och inte prinsessan som behöver räddas, Gastons överdrivna machostil och synen på Belles pappas psyke.

Annons

ZOOTROPOLIS (2016)

Budskapen i Zootropolis, att se förbi fördomar och social status och att våga vara annorlunda, är verkligen något som barn borde lära sig – men även något som vuxna kan behöva bli påminda om då och då.

FANTASIA (2000)

Fantasia hade ursprungligen premiär 1940 och skiljer sig rätt rejält från de andra Disneyfilmerna med tanke på att det inte finns någon dialog utan handlingen förs fram helt med hjälp av musik. Som barn kanske du tyckte att den var en enda lång snoozefest, men som vuxen kan du nog uppskatta det musikaliska och visuella med filmen en aning mer.

Foto: TT

Källa: Screenrant

LÄS MER:

Annons