Trendar: InredningMat och dryckResor

Disneyinspirerade rätter till julbordet

02 dec, 2020 
AvJessica Rådne
FotografTT, Disney
Mupparnas julsaga
Nu kan du återskapa Disneymagin hemma med recept hämtade från deras älskade filmer och nöjesparker. Bon appétit!
Annons
10 KLASSISKA FILMER FÖR EN RIKTIG DISNEYJULBrand logo
10 KLASSISKA FILMER FÖR EN RIKTIG DISNEYJUL

Visst har vi alla någon gång drömt om en sån där riktig Disneyjul med allt vad det innebär: en brasa som knastrar, snö som signar ned utanför fönstret, Musse Piggs julkör som ringer på dörren och ett dignande julbord.

Det sistnämnda kan du med lite lust och fantasi få till så att det känns Disneylikt. Här är recept som är inspirerade av det de äter i Disneyfilmer kring jul, och det som serveras i Disneyparkerna världen över.

Rapunzels hasselnötssoppa

Rapunzel i Trassel älskar hasselnötssoppa, och vi kan knappast klandra henne. Överraska familjen eller vännerna med denna värmande förrätt som sätter tonen för en riktig brakmiddag i Disney style.

Annons

Kalkonklubbor

I Disneys förlovade hemland USA är det helstekt kalkon som gäller till julmiddagen, något som bland annat märks när det vankas julmiddag i Svärdet i stenen (1963).

Vill du satsa på någonting lite smidigare ska du försöka dig på grillade kalkonklubbor, en klassisk rätt på Disneyparkernas serveringar.

Karaktärerna äter kalkon vid sin julmiddag i filmen Disneys film Svärdet i stenen.

Karaktärerna äter kalkon vid sin julmiddag i filmen Disneys film Svärdet i stenen.
Karaktärerna äter kalkon vid sin julmiddag i filmen Disneys film Svärdet i stenen.

Potatismos med vitlök

Handen upp alla som har svårt för Janssons frestelse! Det där med att lägga sardiner i en annars sååå god potatisgratäng känns bara… synd. Är du som vi inget fan av detta tillbehör kommer här ett fullgott alternativ: Disneys potatismos. Passar super till köttbullarna och prinskorven.

Annons

Sa vi att vi sitter vid barnbordet i år?

Toast på överbliven julskinka

Monte Cristo är en dubbel grillad smörgås med ost, skinka och marmelad i fyllningen. Hemligheten med mackan som serveras i Disneyparker världen över är att den doppas i äggstanning innan den tillagas. Det blir alltså som en korsning mellan fattiga riddare och toast – mums!

Rätten passar även perfekt i annandagarna då inspirationen kring julskinkans rester börjat tryta.

Yule Log

Yule Log eller bûche de Noël är en traditionell fransk och brittisk chokladdessert som serveras på Disney World Resorts restauranger. På svenska skulle den enklast kunna beskrivas som en rulltårta med chokladganache och smörkräm, formad som en trästubbe.

Annons

Musse Piggs kanderade äpplen

Kanderat äpple med Musse Pigg-öron är en julig dessert som är lika delar nyttig som söt (jo, äpplet väger visst upp för kola, choklad och mashmallow). Att göra dina egna där hemma är busenkelt vilket videon ovan visar. Perfekt adventspyssel!

Foto: Disney, TT

Inspiration: Elite Daily

LÄS MER:

Annons