Så vet du om dina ägg är gamla
Så unviker du klumpar i smeten när du gör pannkakor
1:31

Efter reklamen: Så unviker du klumpar i smeten när du gör pannkakor

(1:31)

Slå på ljud

Sverige äter vi massor med ägg. Det blir i genomsnitt 247 ägg per person och år. I förlängningen resulterar det i en hel del ägginköp och en och annan äggkartong som blir över. Men hur kan vi avgöra när ägget blivit gammalt? Här är bästa knepet som avslöjar om äggen är färska eller gamla.

Smarta knepet för att skala ägg enkelt – som du inte visste

Hur vet man om ägg är gamla?

Det är säkert en och annan som brukar reagera på de korta hållbarhetsdatumen på äggförpackningen. Anledningen till att det är så kort datum beror på EU-regler som är anpassade till länder där ägg brukar förvaras i rumstemperatur. I kylskåp så håller de alltså mycket längre. Det sägs att de håller sig färska i minst två månader.

Hand om som håller upp ett ägg

Med hjälp av det så kallade vattentestet så kan du kontrollera hur gammalt ägget är.

Knepet kräver inte särskilt mycket och du har redan alla ingredienser hemma. Börja med att hälla upp vatten i ett stort glas eller en genomskinlig skål. Blanda i en matsked med salt. Släpp sedan ner ägget i vattnet försiktigt.

Hand släpper ner ägg i vatten för att kontrollera om det är färskt.

Så vet du om ägget är gammalt

Innanför skalet i äggets topp finns en luftblåsa som blir större i takt med att ägget åldras. Vätskan i ägget dunstar nämligen genom skalet. Om ägget sjunker ner till botten betyder det att ägget fortfarande är färskt. Om ägget ställer sig på högkant är det mer än 10 dagar gammalt och går fortfarande bra att äta. Om ägget däremot flyter upp till ytan är det gammalt.

Trick för att avgöra om ägg är dåliga

Det betyder dock inte att ägget är oätligt. Om du knäcker ägget så känner du på doften om det fortfarande är okej – att exempelvis steka eller använda i bakning.

Vill du lära dig mer om ägg? Här kan du läsa mer om varför du ska förvara ägg upp och ner i kartongen, hur du kokar det perfekta ägget och om smarta knepet att skala ägg.

4 enkla knep - spara pengar på lunchlådan
1:02

Efter reklamen: 4 enkla knep - spara pengar på lunchlådan

(1:02)

Slå på ljud
Mest läst