Kvinna dricker kaffe.
5 saker du inte visste om kaffe
0:47

Efter reklamen: 5 saker du inte visste om kaffe

(0:47)

Slå på ljud

Svenskar är ett av de folk som dricker mest kaffe i hela världen, även om vi får se oss slagna av våra nordiska grannar i både Finland och Norge. Många svenskar tycker om att börja sin dag med en, eller flera, koppar kaffe för att komma igång på morgonen.

Men nu visar forskning att det där morgonkaffet som ska göra oss piggare på morgonen faktiskt kan få motsatt effekt, skriver norska Startsiden. Tidpunkten för när vi dricker vårt kaffe kan nämligen påverka hela vår dygnsrytm, och i längden göra oss ännu tröttare än vi var från början.

Det här telefonbeteendet tyder på låg social intelligens

Den egna dygnsrytmen påverkar många processer i kroppen, och då bland annat hur trötta vi är under dagen. Dygnsrytmen styr också över stresshormonet kortisol, som påverkar vår uppmärksamhet och pigghet.

Därför kan vi bli tröttare av kaffe

Forskningen visar att det är vanligt med en ökning av kortisolnivåerna mellan åtta och nio på morgonen, vilket är en del av kroppens eget system för att väcka oss ordentligt. Det är lätt att tro att morgonkaffet bara skulle hjälpa detta på traven och boosta oss extra mycket, men så är tyvärr inte fallet.

Smarta knepet med en säkerhetsnål på dina kläder

Kaffedrickandet kan nämligen göra att vi producerar mindre kortisol under dagen. I förlängningen gör det att vi som dricker kaffe ändrar vår egen dygnsrytm så pass mycket att vi behöver kaffe för att känna oss vakna på samma sätt som vi hade gjort utan kaffet innan vi vande oss.

Mest läst