Trendar: InredningMat och dryckResor

Smarta knepet med en säkerhetsnål på dina kläder

24 apr, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Statisk elektricitet kan vara riktigt irriterande, och hålla i sig hela dagen om du har otur.
Men det kan du slippa enkelt – med något så simpelt som en vanlig säkerhetsnål.
Här är de bästa tipsen mot statisk elektricitet som du kanske inte kände till!
Annons
Fem favoriter från Femina – tvätt- och städspecialBrand logo
Fem favoriter från Femina – tvätt- och städspecial

aAtt ha statisk elektricitet i kläderna kan vara riktigt irriterande – och har du otur så håller det i sig i plaggen hela dagen. Allra vanligast med statisk elektricitet är det i plagg gjorda av syntetiska material, men även naturmaterial kan drabbas av det obehagliga fenomenet.

Men det finns faktiskt knep för att slippa statisk elektricitet, som är både enkla och effektiva!

Säkerhetsnål mot statisk elektricitet

Du kan bli av med problemen med bara en enkel säkerhetsnål. Fäst säkerhetsnålen någonstans på plagget när du hänger upp det för torkning. Metallen fungerar som en ledare för den statiska elektriciteten, och du slipper att plagget klistrar sig.

Annons
Säkerhetsnål i en tröja.
En säkerhetsnål när plagget torkar kan hjälpa.

Metallgalge kan också hjälpa mot klistrande plagg

Nyckeln till att bli av med statisk elektricitet i plagg är uppenbarligen metall – för även en metallgalge kan hjälpa mot problemet och göra att du slipper plagg som klistrar sig mot kroppen eller sticks till. Du ska dock inte bara hänga upp plaggen på galgen. Stoppa i ställen in galgen i plaggen nedifrån, och dra den sedan inne i plagget upp till nacken. På så sätt fångar galgen då upp den statiska elektriciteten som finns i plagget.

Lufttorka och separera material

Eftersom det främst är plagg i syntetiska material som blir statiska är det smart att inte tvätta dessa med plagg i naturliga material, för att inte överföra elektriciteten. När det är dags att torka är det bättre för plaggen om de lufttorkas i stället för torktumlas – det är skonsammare mot kläderna och gör att det byggs upp mindre statisk elektricitet.

Källa: Leva & Bo.

Annons