Trendar: InredningMat och dryckResor

Du kan ha eldat dina ljus fel hela tiden – så håller de längre

07 dec, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTiktok, tt.
ljus doftljus
Visste du att det går att tända ljus på fel sätt, och att många av oss gör det varje gång vi tänder ljus hemma?
Ljusexperten Abby Pierron avslöjar det vanliga misstaget som folk gör, och hur du ska göra för att få dina ljus att hålla längre.
– Här är två saker som alla personer som tänder ljus borde känna till, säger hon.
Annons
Julvärdar genom tiderna – från 1959 till 2022Brand logo
Julvärdar genom tiderna – från 1959 till 2022

Nu när vintermörkret och –kylan har tagit över landet och antagligen är här för att stanna den närmaste framtiden är vi många som tycker om att ha tända ljus hemma. Vart och vartannat hem är fyllt av både värmeljus, blockljus och kanske doftljus eller lyxigare ljus i behållare. De flesta av oss tänker nog inte mycket mer på våra ljus än att vi tänder dem med tändare eller tändstickor när vi vill ha det mysiga ljusskenet, och sedan släcker dem när vi ska lämna rummet, gå och lägga oss eller har tröttnat.

Men det finns faktiskt saker att tänka på när det kommer till att tända ljus – som många inte tänker på. Ljusentusiasten Abby Pierron menar att det finns ett rätt och ett fel sätt att tända ljus på, och genom att göra på rätt sätt får man ut mycket mer brinntid av sina ljus än annars.

Annons

I ett klipp på Tiktok går hon igenom de vanliga missarna.

– Här är två saker som alla personer som tänder ljus borde känna till. Första gången du tänder ett ljus så borde du låta det brinna tillräckligt länge så att vaxet hinner smälta hela vägen ut till kanten, säger Abby.

Så får du ut mer brinntid av ljusen

Hon förklarar sedan varför det är viktigt att ge ljuset tid att brinna ordentligt första gången. För att ljuset inte ska få tjocka kanter i onödan är det avgörande att ge det ordentlig tid att brinna första gången

– Om du blåser ut ljuset innan det smält ut till kanten så kommer ditt ljus fortsätta att formas efter hur långt ut du eldat första gången, och så är det så länge du har ljuset.

Har du råkat elda ditt ljus på det här sättet – eller har ett ljus som inte smälter hela vägen ut bara på grund av konstruktionen – så går det dock att rädda det hela med ett enkelt knep.

– Ta en bit folie och linda runt ljuset för att skapa en liten hytta, men se till att det är öppet upptill. Det här kommer kapsla in värmen bättre och distribuera den ut till kanterna så det smälter där med. Det här kommer förlänga dina ljus livslängd ordentligt.

Annons