Sagolik arkitektur, kustnära natur, historiska stadsdelar och kulturella sevärdheter. Europas storstäder har mycket att erbjuda och enligt en undersökning från resesajten Route Perfect väljer många nygifta bort stranden för stadssemestern.

Här är städerna som ligger i topp bland smekmånadsdestinationer i Europa.

1. Rom, Italien
Den italienska huvudstaden är perfekt att upptäcka till fots. Strosa runt i de äldre delarna av staden, hitta genvägar genom öppna piazzor, slå er ner på något mysigt fik för en kopp espresso och låt er hänföras av den slående arkitekturen och de kända sevärdheterna.

01. Rom

2. Paris, Frankrike
Det är inte för intet som Paris gjort sig känd som romantikens huvudstad och här finns allt från mysiga smågator och prunkande grönområden till exklusiva storstadsmiljöer, konstmuseet Louvren och självklart – det ikoniska Eiffeltornet.

02. paris

Läs även: 4 snygga weekend-väskor

3. Venedig, Italien
Vackra byggnader, mysiga gränder, fantastisk mat och lika fantastiskt utbud av svalkande gelato – allt medan ni omger er av turkost vatten. När ni blir trötta i promenadfötterna kan ni alltid hoppa ner i en gondol för en romantisk färd längs de italienska kanalerna.

03. Venedig

Läs även: Åk till Ligurien, en av italiens läckraste regioner

4. Amsterdam, Nederländerna
Även om den Nederländska huvudstaden har ett rykte om sig att vara en pulserande partypärla är den så mycket mer – och kanske är det därför som Amsterdam är en så pass populär smekmånadsdestination. De mysiga kullerstensgatorna, kanalerna och parkerna upptäcker du bäst till fots eller varför inte på cykel.

04. Amsterdam

5. Barcelona, Spanien
Varför välja mellan cityliv och sandstrand? I Barcelona finns både och. Mysa på stranden den ena dagen för att storstadssemestra nästa. Besök turistmåsten som Gaudis La Sagrada Familia och Park Güell och ät och drick dig mätt på tapas och sangria.

05. Barcelona

6. London, Storbritannien
Kulturintresserade par hittar det – och mycket mer – i London. Museer i massor, vackra parker, marknader, shopping och ett livligt nattliv. Vad mer behöver man?

06. London2

7. Cinque Terre, Italien
Den tolv mil långa kuststräckan på den italienska rivieran är en pastellfärgad dröm för nygifta par. Pittoreska och färgglada stenhus, svindlande klippor, turkosa vågor och många soltimmar brukar vara det som lockar allra mest.

07. Cinque Terre2

Läs även: Bo i ett vakttorn i italien – finns på Air BnB

8. Prag, Tjeckien
Prags gotiska charm har lockat resande i alla tider och det gäller även nygifta par. Besök slott, promenera på kullerstenstäckta gator och vila trötta fötter i någon av de vackra trädgårdarna. Avsluta dagen med att ta bilder på solnedgången från Pragborgens välkända utsiktsplats.

08. Prag

9. Wien, Österrike
Maten, byggnaderna, det maffiga operahuset och självklart, Donau. Wien blandar överdåd med gammal charm och ny arkitektur. Här får ni en storstadskänsla som ändå känns genuin och tröttnar ni på att strosa i stadskärnan finns nöjesfältet Wiener Prater runt hörnet.

09. wien-

10. Florens, Italien
I Florens finns såväl historia som kultur, nöjen, gastronomi, romantiska vyer över terrakottatäckta tak och exklusiv shopping.

10. Florens

11. München, Tyskland
Den sydtyska staden fylls till brädden varje höst när ölfestivalen Oktoberfest äger rum, men det finns skäl att åka till München även andra delar av året. Besök de pittoreska, äldre delarna av staden, upplev den häftiga arkitekturen på nära håll och ta en paus i någon av Münchens alla ölhallar.

11. munchen

12. Berlin, Tyskland
Bortse från hipsterstämpeln som Berlin fått på senare tid och besök någon av alla coola barer, caféer och restauranger. Häng i gröna parker och insup kultur och historia – det finns det gott om i den tyska huvudstaden.

12. berlin

13. Madrid, Spanien
Madrid kännetecknas av historiska monument, pampiga byggnader, härliga avenyer, moderna shoppingstråk och ett pulserande nattliv. Njut av kulturen, maten, drycken och den vackra omgivningen.

13. madrid

Foto: Shutterstock

Mer lästips
Tips till en weekend i Lissabon
4 svenska spaweekends med det lilla extra