Trendar: InredningMat och dryckResor

Experten: 5 vanliga missar som folk gör när de flyttstädar

14 mar, 2023 
AvJosefin Westin
FotografInstagram/ TT
Att flyttstäda innebär att städa på ställen där man nästan aldrig städar annars.
Men trots att de flesta städar mer än vanligt finns det flera skrymslen i bostaden som många missar.
Här är de 5 ställena som oftast glöms bort, enligt städexperten.
Annons
Ekohemmet: Rengör spishäll med sockerbitarBrand logo
Ekohemmet: Rengör spishäll med sockerbitar

Flyttstädning innebär en större kraftansträngning än den vanliga veckostädningen. I stället för lite dammtorknining och damsugning ska hela bostaden storstädas från topp till tå och bakom skrymslen och vrår där man vanligtvis inte når. Det är lätt hänt att missa att städa på en hel del ställen – men som hyresvärlden eller nya bostadsköparen lär syna.

5 ställen i bostaden som de flesta missar att flyttstäda

Flyttstädning
Det kan vara svårt att veta var man ska börja med flyttstädningen. Här delar städexperten Kacie Stephens med sig av sina bästa tips.

Städaren Kacie Stephens driver en egen städfirma och har i sitt jobb insyn i många människors hem. Hon har under sin tid som städare märkt vad de flesta missar att städa när de ska flytta ut från sina hem och lämna över nycklarna till hyresvärden eller den nya bostadsägaren.

1. Frånluftsfläkten

Många badrum har en frånluftsfläkt i taket som är på konstant och drar till sig mängder av damm. Det är lätt att glömma bort att lyfta blicken och städa även där vid en flyttstädning.

Annons

– Oftast kan man bara dra eller snurra av locket.

Med en mikrofiberduk och lite rengöringsmedel kommer sedan utsidan av fläkten se ut som ny igen.

2. Fönsterfodret

De flesta kommer ihåg att moppa golven, dammsuga, damma och putsa fönstren. Men ofta glömmer de allra flesta att rengöra i gliporna runt fönstren.

– Fastighetsförvaltare är besatta av fönster, säger Kacie Stephens och menar att de nitiskt kommer granska dina fönster.

Hennes bästa tips för att få rent även kring fönsterfodret är en tvåstegsraket.

– Sug ut överskott med hjälp av ett litet munstycke på dammsugaren och dra sedan en trasa över fodren med en borste eller en tandborste.

3. Ugnsluckan

Det är väl känt att även köket ska skrubbas och rengöras till max. Många glömmer dock bort att skrubba i alla hörn. Även här använder Kacie Stephens sig av rengöringsspray och en tandborste för att komma åt överallt.

4. Spisknoppar

Har man en gasspis eller en gammal elspis med knoppar missar många att rengöra även knopparna.

– Feta knoppar försummas.

De går ofta att ta av och bakom knopparna gömmer sig fett och matrester. Torka bort det bakom knopparna men också på knopparna.

5. Duschdörrar

Den professionella städerskan påpekar också att det är lätt hänt att missa att städa kring listerna på glas- eller plastskivan mot duschen. Många duschar har mögel vid lister och har smuts som har kakat ihop sig. Så se till att skrubba ordentligt även där.

Källa: The Sun

Annons