Trendar: InredningMat och dryckResor

Forskare avslöjar frasen som bra minglare alltid använder

12 okt, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Minglande personer.
Om du tycker det är jobbigt at småprata eller mingla så är du långt ifrån ensam.
Nu avslöjar en forskare på Stanford frasen som gör det enklare att småprata – och som alla bra minglare använder sig av för att hålla konversationen igång.
Annons
Så blir du ett socialt geniBrand logo
Så blir du ett socialt geni

Vi är många som inte tycker om att småprata med människor vi inte känner. Att hamna på en fest, ett möte eller ett annat sammanhang där vi förväntas mingla med varandra och försöka hålla igång en konversation kan vara riktigt jobbigt ibland – det är lätt att hamna i triviala ämnen som vädret och det senaste vi sett på tv.

Samtidigt är småprat i vardagen en viktig grundsten för att folk ska må bra. Forskning visar att exempelvis en barista som småpratar med sina kunder när den gör kaffet kan bidra till ökat välmående och känsla av tillhörighet hos kunderna.

Men hur kan man då göra för att bli bättre på att mingla och småprata, så att man får ut de positiva effekterna av det, och inte behöver lida och tycka att det är stelt? Matt Abrahams är föreläsare på universitetet Stanford, och i en intervju med CNBC berättar han om frasen han lärt sig av sin mamma, som han ofta använder.

Annons

– Hennes favoritfras var ”Berätta mer”, och det råkar vara en fras som människor som är bra på att småprata alltid använder, säger han.

Så upplevs du som mer öppen

Den enkla frasen fungerar så bra att det är ett ”stöttande svar” som uppmuntrar den som pratar, snarare än att fokuset vänds tillbaka på dig.

Matt Abrahams ger ett exempel – föreställ dig att du pratar med någon på en fest som klagar på ett misslyckat restaurangbesök. Om de berättar att köttet var segt och servicen dålig är ett bra stöttande svar ”berätta mer om servicen” eller ”vad gillade du inte med middagen”.

– Sådana kommentarer ger diskussionspartnern tillåtelse att utveckla vad de vill säga eller bidra med mer kunskap.

Att i stället svara ”Jag hade också en dålig middag på restaurang”, och sedan börja berätta om sin egen upplevelse gör att du blir sedd som egocentrisk och som en person som gör att allt handla om dig.

Annons