Trendar: InredningMat och dryckResor

Forskare: Vinkväll med vännerna förlänger livet

15 sep, 2022 
AvAino Oxblod
FotografPEXELS
kvinnor dricker vin
Känner du att du skulle vilja träffa dina bästa vänner över några glas vin lite oftare?
Då är det dags att boka in en vinkväll – forskning visar nämligen att det kan förlänga livet, skriver Huffington Post.
– Två gånger i veckan är snittet över hur ofta man hinner umgås med sina vänner och är ett bra mått av umgänge, säger Dr. Robin Dunbar till tidningen.
Annons
Video: Kändisbarnen som är bästa vänner – tack vare sina föräldrarBrand logo
Video: Kändisbarnen som är bästa vänner – tack vare sina föräldrar

När träffade du egentligen dina bästa vänner senast för en kväll av härligt snack och kanske några glas vin eller bubbel? Om det var ett tag sen är det hög tid att ta tag i det – det kan faktiskt förbättra din hälsa och förlänga ditt liv, skriver New Idea Food.

En forskningsstudie som forskare på Oxfords universitet har gjort visar att det kan förlänga livet om du får umgås med dina bästa vänner två gånger i veckan.

– Två gånger i veckan är snittet över hur ofta man hinner umgås med sina vänner och är ett bra mått av umgänge, säger Dr. Robin Dunbar, en av forskarna bakom studien, till Huffington Post.

Forskningen visar att det sociala umgänget kan förebygga att du drabbas av mental ohälsa – men även den fysiska hälsan kan påverkas. De som umgås med sina vänner är friskare och återhämtar sig dessutom snabbare från skador än de som inte umgås med vänner.

Annons

Därför är det bra att träffa vännerna på vinkväll

Forskarna kommer också fram till att kvinnor som möter upp sina väninnor på ett glas vin eller två har lättare att hantera en stressig vardag. Kroppen utsöndrar nämligen ett ämne som heter oxytocin när vi umgås med våra vänner och mår bra. Oxytocin hjälper till att sänka stressnivåerna vi har i kroppen, och gör då i längden att vi får dubbel glädje av umgänget – vi blir både glada av att träffa vänner vi tycker om, och av att stressnivåerna sjunker i kroppen.

Detsamma gäller för män, men enligt forskarna umgås de ofta på ett annat sätt än kvinnor.

– Det här är även applicerbart på män, även om det kan se annorlunda ut med umgänge. Där kanske man sportar tillsammans, säger Robin Dunbar till Huffington Post.

Se också: Fem frågor att ställa dig själv – som minskar din stressBrand logo
Se också: Fem frågor att ställa dig själv – som minskar din stress
Annons