Trendar: InredningMat och dryckResor

Forskning: Gråhåriga kvinnor känner sig fria – men får mer kritik

14 maj, 2021 
AvAino Oxblod
FotografKairi Aun/TT.
Kvinna med grått hår ler.
Allt fler kvinnor väljer att omfamna sitt naturligt gråa hår, och trivs bra i det.
Men nu visar en brittisk studie att valet att vara gråhårig kommer till ett pris – gråhåriga kvinnor kritiseras i högre grad av både familj och vänner.
– Vi utvärderas automatiskt för tecken på åldrande. Bedömningen från andra är mer negativ när signaler och tecken på ålderdom kan kopplas till människor, säger forskaren Per Erik Solem.
Annons
4 tips till dig med grått hårBrand logo
4 tips till dig med grått hår

Att låta håret växa ut i sin naturliga färg och omfamna det gråa håret har länge varit accepterat hos män, men de senaste året ser man att allt fler kvinnor väljer att vara stolta över sitt gråa hår också.

Men att tycka om sitt gråa hår kan komma till ett pris, visar en engelsk studie.

Studien, gjord på University of Exeter, visar att kvinnor som valt att sluta färga håret och låta det gråa håret växa fritt generellt känner sig nöjda och befriade av att omfamna det gråa håret, och att de i stället fokuserar på smink och hudvård när det kommer till att ta hand om sitt utseende.

Kvinnor med grått hår förbises

Men många av kvinnorna i studien uppgav också att de kände sig både ignorerade och till och med som att de uppfattades som mindre kompetenta av sin omgivning efter att de börjat ha grått hår. Samma kvinnor berättade också att de får utstå kritik från både familj och vänner för att de har ”förfallit” efter att ha slutat färga över det gråa håret.

Annons

– Det är vanligt att människor förbises och ses negativt på grund av tecken på åldrande. Men det är trevligt att låta tecknen på åldrande komma som de är, säger forskaren Per Erik Solem till KK.no.

Solem, som är forskare vid WVA Research institute NOVA, har själv forskat i åldersdiskriminering.

– Vi utvärderas automatiskt för tecken på åldrande. Bedömningen från andra är mer negativ när signaler och tecken på ålderdom kan kopplas till människor.

Generellt så accepterar kvinnor lättare att de blir äldre än vad män gör – samtidigt kan åldrande påverka kvinnor status i samhället mer negativt än det påverkar män.

– Det hindrar dem inte från att uppfattas mer negativt med åldern. Många kvinnor säger att de upplever detta. Äldre kvinnor i arbetslivet känner sig förbises och ignoreras. Vi kan säga att det kvinnliga idealet är ungt.

Annons