Trendar: InredningMat och dryckResor

Forskning: Pupillens storlek visar hur intelligent man är

20 jun, 2021 
AvAino Oxblod
FotografPiotr Krzeslak/TT,
”Ögonen är själens spegel” är ju ett gammalt uttryck – och tydligen stämmer det även för intelligens.
Ny forskning visar nämligen på ett överraskande samband mellan intelligens och hur stora pupiller man har.
Personer med större pupiller är oftare mer intelligenta.
Annons
7 nackdelar som intelligenta kan stöta påBrand logo
7 nackdelar som intelligenta kan stöta på

Ögonen avslöjar mer om en människa än man kan tro, skriver Big Think.

Ny forskning visar nämligen på ett tidigare okänt samband mellan en människas intelligenskvot – IQ – och storleken på personens pupiller. Det man har kommit fram till är att personer med större pupiller oftare är mer intelligenta än personer med små pupiller.

Forskningsstudien har gjorts på Georgia Institute of Technology, och visar på hur pupiller och intelligens hänger ihop. I testerna visades det att personer med större pupillera kunde demonstrera både bättre minne, fokus och förmåga att resonera.

Ser ett tydligt samband

Forskarna menar till och med att förhållandet mellan intelligens och pupill är så framstående att man kan se skillnaden bara genom att titta. Genom att kolla på personers pupiller kan man lista ut vem som är mest och minst intelligent i en grupp.

Annons

”Det är viktigt att överväga att det vi hittar här är en korrelation – vilket inte ska blandas ihop med kausalitet”, skrev forskningsstudiens författare Jason Tsukahara i ett mejl till Big Think.

Man kan också se att pupillernas storlek ofta minskar med ålder. Men även i äldre åldersgrupper såg man att de med störst pupiller visade högst intelligenskvot.

Kopplingen mellan intelligens och pupillernas storlek finns troligen någonstans inne i hjärnan. Pupillernas storlek har tidigare kopplats till den delen av hjärnan som påverkar hur mycket av noradrenalin man har – hormonet som gör hjärnan och kroppen redo för aktivitet. Det är i samma del av hjärnan som påverkar vår uppmärksamhet, minne och inlärningsförmåga.

Annons