Trendar: InredningMat och dryckResor

Nunchi är livsfilosofin som gör dig framgångsrik och tillfreds

17 mar, 2021 
AvAino Oxblod
FotografPeter Werner/TT
Nunchi är den koreanska livsstilsfilosofin som tar världen med storm.
Med nunchi blir man mer ödmjuk och en trevligare medmänniska – samtidigt som det ska göra en både rikare och mer framgångsrik.
– Pengar, status och vänner kommer nästan av sig själv om du har tillräckligt med nunchi, säger författaren Euny Hong, som skrivit en bästsäljande bok om fenomenet.
Annons
5 tips hur du får en mer jämställd ekonomi hemmaBrand logo
5 tips hur du får en mer jämställd ekonomi hemma

Nunchi – har du hört talas om det?

Om det är första gången du läser ordet kan du i alla fall vara säker på att det inte är den sista. Nunchi är en koreansk livsfilosofi, som håller på att ta resten av världen med storm. Författaren Euny Hong har skrivit boken Nunchis kraft - den koreanska hemligheten till lycka och framgång som redan är en bästsäljare, och allt fler vill lära sig att leva med nunchi.

Men vad är nunchi då? I grund och botten handlar det om hur vi som medmänniskor behandlar och beter oss mot varandra på ett så trevligt sätt som möjligt, för att på så sätt bli lyckligare i våra relationer och vardag. Nunchi betyder öga, men är ett begrepp för social och emotionell intelligens – att få andra att må bra runtomkring sig är ofta bra även för en själv, och kan tjäna många syften.

Nunchi kan göra dig rik och framgångsrik

Översatt till vardagliga situationer så innebär nunchi att man är ödmjuk, lyhörd och aldrig framhäver sig själv till bekostnad av andra.

Annons

– Man ska se på livet som en persika, inga skarpa kanter, utan mjukhet, överseende, sötma och mottaglighet, säger Euny Hong.

Hong menar att man i filosofin ser till gruppens välmående, och att individen inte är i fokus.

– I väst firar vi individen och det unika. Det här är istället bikupan, där det är kollektivet som styr vad som ska hända, för de gör det av en anledning, säger Euny Hong.

Samtidigt så kan man få stora personliga vinningar av att använda sig av nunchi – författaren menar att filosofin ger en både pengar och hög status i längden.

– Pengar, status och vänner kommer nästan av sig själv om du har tillräckligt med nunchi.

Annons