Stressad mamma med barn.
Camilla Läckberg – om mammarollen och relationerna
2:42

Efter reklamen: Camilla Läckberg – om mammarollen och relationerna

(2:42)

Slå på ljud

Att vara ensamstående mamma med barn kan vara riktigt tungt – det är mycket som ska göras och man har ingen att dela vardagen med.

Men faktum är att ensamstående mammor både är mindre stressade och sover mer än vad gifta mammor gör.

En amerikansk studie, där man har undersökt 23 000 mammor i åldrarna 18 till 54 med barn under 13 år, visar att de ensamstående mammorna gör mindre hushållsarbete och har mer tid till både fritid och sömn än mammor som är gifta.

Mamman härmade Chrissy Teigens kritiserade bilder – upptäckte detta

Ensamstående mammor får sova mer

Studien, som gjordes mellan 2003 och 2012, jämförde kvinnor som var gifta med en man och hade minst ett barn under 13 år, med mammor som antingen aldrig varit gifta eller som var skilda eller separerade. Det forskarna kunde se var att de ensamstående mammorna hade mer tid att titta på tv och sova, samtidigt som de gjorde mindre hushållsarbete, än vad de gifta mammorna kunde. Både de gifta mammorna och singelmammorna lade dock lika mycket tid på att ta hand om sina barn.

– Ensamstående mammor kan städa mer enligt sin egen standard. Om de är mer effektiva eller väljer en mer anpassad boendesituation kan förmodligen variera. Dessutom har många ensamstående mammor sina barn varannan vecka, och det kan också påverka arbetsbelastningen, säger den norska parterapeuten Kate Elin Søyland till norska KK.

Naomi Campbell har blivit mamma vid 50 års ålder

Hamnar i könsstereotypa relationer

Kate Elin Søyland menar att man inte kan se forskningssvaren som absolut sanning, men att det indikerar att många gifta kvinnor i heterosexuella relationer lätt faller i könsstereotypa fällor, där kvinnorna är de som ska ta hand om hushållet. Men hon tror också det kan spela in att man ofta bor större om man är gift med partner, än om man bor ensam med barnen.

– Jämställdhet i hemmet har förmodligen inte kommit så långt som många tror, och många kvinnor är inte tillräckligt bra för att ställa krav på mannen. En del män är lika bra på att göra hushållsarbete, men naturligtvis inte alla.

Mamman födde sitt barn i sömnen: ”Hon förlöste sig själv när jag sov”

Mest läst