Trendar: InredningMat och dryckResor

Enkla doftknep som håller myggen borta

03 maj, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Det finns knappt något mer irriterande än en härlig sommarkväll som förstörs av mygg.
Men visste du att mygg är känsliga för dofter, och att du kan ta hjälp av detta för att hålla myggen på avstånd?
Här är smarta doftknep som kan göra att du slipper mygg.
Annons
Myggan - 5 tips att slippa sommarplåganBrand logo
Myggan - 5 tips att slippa sommarplågan

Många svenskar längtar hela året efter sommar, värme, sköna julikvällar i trädgården och att umgås utomhus under de varma månaderna. Men alla de här planerna kan stoppas av en enda liten varelse – myggan. Har man otur kan envisa mygg förstöra en hel sommarfest eller middag i trädgården.

Men det finns faktiskt sätt att hålla myggen på avstånd, och flera av de enklaste tipsen för att slippa de irriterande insekterna är kopplade till doft. Mygg är känsliga för olika dofter, och det här är något du kan använda till din fördel!

Undvik starka dofter

Mygg älskar starka dofter, så vill du slippa dem är det något du ska ta i beaktning. Skippa starkt parfymerade tvålar, parfymerad deodorant eller helt enkelt parfym. Även hårspray som luktar kan dra till sig mygg.

Annons

Håll god hygien

Myggor tycker också om svettdoft, så det är viktigt att hålla god hygien och tvätta dig samt använda rena kläder för att göra det så svårt som möjligt för myggen.

Dofterna att ta hjälp av

Mygg gillar inte doften av lavendel, rosmarin, vitlök och citrus. Det här är något du kan utnyttja när du planterar växter i trädgården eller på balkongen. Ställ ut krukor med exempelvis citronmeliss, mynta, lavendel, basilika eller rosmarin kring din uteplats, så kommer du märka att det blir mindre mygg just där. Det kan vara smart att placera ut dessa dofter strategiskt kring dörrar, fönster och sittplatser, då dofterna inte aktiveras utan beröring.

Många av de här växternas eteriska oljor används i myggmedel, men du kan också använda dem direkt på huden. Använd då eteriska oljor anpassade för att ha på huden, och satsa på dofter som lavendel, rosmarin oh kryddnejlika.

Laga mat med vitlök

Eftersom myggorna inte heller gillar vitlök är det ett bra tips att använda vitlök i matlagningen lite extra under sommaren.

Källa: Expressen.

Annons