Trendar: InredningMat och dryckResor

Fem sätt att alltid hålla hemmet rent

27 apr, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Vi har alla den där kompisen vars hem aldrig verkar vara stökigt eller smutsigt – men går det kanske att efterhärma?
Här här fem städningshemligheter som ligger bakom ordningsamma hem!
Annons
Husmorsknepet: Så rengör du din disktrasaBrand logo
Husmorsknepet: Så rengör du din disktrasa

Du har säkert minst en person i bekantskapskretsen som du tänker på som ”den ordningsamma och renliga”. Kompisen vars hem aldrig verkar vara stökigt, oavsett när du besöker det. Det är lätt att tänka att personerna med rena och prydliga hem älskar och städa, och gör det mycket och länge. Så kan det såklart vara, men troligare är att de hittat en metod som gör det lättare att hålla rent, och fått in bra vanor.

Här är fem städningsknep och –hemligheter som personer med rena hem alla har gemensamt!

1. De vet skillnaden mellan ordningsamt och rent

Ett hus kan vara dammsuget och moppat, dammat och putsat – men om det ändå ligger saker på golvet och borden kommer det inte se rent ut. Att plocka undan saker från ytor och se till att det är ordning i hyllorna gör att det ser rent ut, även om man inte hunnit dammsuga på någon vecka.

Annons

2. Ordning blir en daglig vana

Människor som alltid verkar ha rena och välordnade hem väntar inte med städningen tills det ser ut som ett bombnedslag hemma, utan plockar hela tiden undan skräp och prylar. De fluffar upp kuddar och rätta till böcker utan att ens tänka på det, och hänger upp kläder på galgar varje kväll.

3. De städar löpande

Precis som med plockandet städar ordningsamma personer också direkt när det blir smutsigt. Disken diskas direkt efter middagen, och spills det på golvet torkas eller borstas det upp med en gång. Genom att hålla ytor som diskbänk och köksbord rena under veckan behöver man inte göra några storstädningsinsatser på helgen.

4. De samlar på sig färre saker

Det är svårt att få ett hem att se överbelamrat ut om man inte äger jättemånga saker. Med färre ägodelar behöver man inte heller organisera så mycket – det håller sig ordnat ändå.

5. De har en skräplåda

Ingen är perfekt, så klart. Och allt i ett hem har inte en bra plats, så är det bara. Därför behöver vi alla ha en skräplåda någonstans – det kan vara en kökslåda eller en byrålåda eller en hurts av något slag, där allt som inte har en bra plats någon annanstans hamnar. På så sätt slipper de sakerna ligga framme och skräpa.

Annons