Trendar: InredningMat och dryckResor

Städa snabbare hemma med 80/20-metoden

27 apr, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Känner du dig överväldigad av stöket hemma, och tycker att det är för mycket som måste städas?
Testa då att använda dig av 80/20-metoden, som hjälper dig att hålla rent i hemmet, men med mindre ansträngning än du är van.
Annons
Fem favoriter från Femina – tvätt- och städspecialBrand logo
Fem favoriter från Femina – tvätt- och städspecial

Det är lätt att känna sig överväldigad av ett stökigt hem. Ibland är det så mycket som måste göras innan det är rent och fint, så att det blir svårt att börja överhuvudtaget. Men då är det bra att det finns strategier som gör att städandet blir lättare att genomföra!

Metoden 80/20 är en vedertagen produktivitetsmetod, som syftar till att få så mycket gjort som möjligt, med minimal ansträngning. 80 procent av resultatet ska komma från 20 procent av ansträngningen, något som också kallas Pareto-principen.

När det kommer till att städa i hemmet så kan 80/20-metoden vara ett bra sätt att få bukt på det värsta stöket, utan att lägga ner överdrivet mycket energi. Här är några smarta saker att fokusera på för att maximera din tid och energi.

Annons

1. Plocka upp saker från golvet

Om du vill få hemmet att se bättre ut men inte har tid att städa är det bra att se till att allt som inte hör hemma på golvet plockas upp därifrån. Även om du inte hinner dammsuga så är skillnaden stor bara du inte har leksaker, kläder eller annat på golvet.

2. Rena ytor

Att inte ha belamrade ytor, som köksbord, soffbord eller diskbänk, gör stor skillnad för hur rent ett hem känns. Börja därför med att städa bort saker från överfulla ytor.

3. Bädda sängen

Om ditt sovrum har sett bättre dagar men du inte har tid att damma och polera ytorna, så är det bäst att börja med att bädda sängen. En bäddad säng gör genast att sovrummet får sig ett lyft och att det känns fräschare.

4. Rätta till

Rätta till föremål som inte står eller hänger rakt. Om du inte hinner eller orkar damma av ytor, så kan det hjälpa att rätta till så att pappershögar och tavlor ligger i prydliga högar, och att tavlorna på väggarna hänger rakt. Rakt uppradade saker ger intrycket av mer ordning än det kanske egentligen är.

Kvinna skrubbar hemma.
94528654

5. Dammsuga

Om du har lite tid att städa men inte hinner göra allt så bör du prioritera dammsugningen. Att få bort dammtussar, hår, matsmulor och skräp från golvet gör stor skillnad för hur rent ett hem känns. Det är mer effektivt än att damma, och ger mer verkan för lite ansträngning.

6. Rengör glasytor

Att rengöra glasytor hamnar inte högst upp på listan, men smutsiga speglar och glasytor gör att ett hem ser smutsigare ut än det kanske är. Att rengöra exempelvis en glasdörr, hallspegeln eller ett soffbord i glas kan snabbt ge ett stort lyft.

Annons