Trendar: InredningMat och dryckResor

Här finns det chans till en vit jul

15 dec, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT,
Hoppas du på en vit jul så kan det vara så att du hoppas förgäves.
På många håll i landet ser det ut att bli en julafton med bar mark, skriver Aftonbladet.
– Prognosen för en vit jul ser inte lovande ut, säger meterologen Mikael Luhr till tidningen.
Annons
Se 4 juliga scener vi minns från julfilmerBrand logo
Se 4 juliga scener vi minns från julfilmer

Varje år hoppas svenska folket att det ska komma snö till jul, och beroende på var man bor i landet så varierar sannolikheten. I november och december har det varit rikligt med snö på sina håll runt om i landet, men just till julhelgen ser det ut att bli desto mer snöfattigt.

I en intervju med Aftonbladet säger meterologen Mikael Luhr att det just nu ser dystert ut för de som hoppas på en vit jul, åtminstone längre ner i landet.

– Den ordentliga kylan kommer att ersättas av riktigt milt väder efter helgen så prognosen för en vit jul ser inte lovande ut. Men det är långt kvar till julafton och läget kan förändras, säger han till tidningen.

Så kan vädret bli i jul där du bor

Under julveckan, alltså från 19 december till 26 december, ser det ut att komma regn i både Svealand, Götaland och till och med en bit upp på Norrlandskusten. Dagarna före jul kan de som bor i de sydligaste delarna av Sverige förvänta sig så varmt som fem till sju plusgrader.

Annons

– Hittills har det varit kallare än normalt och nu nästa vecka blir det istället ett par grader varmare än normalt, säger Mikael Luhr på Klara till Aftonbladet.

Bor du högre upp i landet, i norra Dalarna eller Jämtland så är chanserna goda för snö på julafton. Allra kallast kommer det att bli i norra Lappland, som kan vänta sig så mycket som 20 minusgrader kring julen.

– Vädret följs upp av fuktig luft och då kan det komma en hel del snö just här. Men längre söderut än så kommer det att töa och då blir det osäkert hur mycket snö som ligger kvar till jul, säger han.

Annons