Så schamponerar du håret på bästa sätt
1:03

Efter reklamen: Så schamponerar du håret på bästa sätt

(1:03)

Slå på ljud

Att duscha varje dag eller varannan dag är en självklarhet för många personer, och om man tränar mycket kan man till och med vilja duscha flera gånger om dagen.

Men för amerikanska Aealla är det tvärtom. Under 2022 duschade hon 37 gånger – alltså långt mindre än en gång i veckan. När hon skrev om beslutet att duscha mindre på sociala mediet Twitter var det många som reagerade och började ställa frågor.

Aella själv menar att kroppen vänjer sig vid att tvättas mer sällan, precis som håret kan vänja sig vid att inte tvättas lika ofta.

”Om en random person som schamponerar håret dagligen slutar schamponera så kommer deras hår bli hemskt och fett. Men om du är envis och noggrann anpassar sig kroppen”, skriver hon enligt Daily Mail.

Så sjuk kan du bli av dina egna lakan

Vill inte duscha ofta

Hon skriver att hon inte vill störa hudens naturliga bakterier, och tycker inte att hon luktar mer än tidigare. Samtidigt tror hon inte att det fungerar för alla.

”Det är inte perfekt, och olika människor har olika sorters kroppar, med olika nivåer av aktivitet och svettnivåer”, skriver hon.

Att duscha är en självklar vardagsrutin för många.

Foto: Ground Picture

Aella poängterar också att hon inte helt försummar sin personliga hygien, utan att hon gör sitt bästa för att inte lukta illa mellan duschar.

”Jag gör fortfarande underhåll för att inte lukta mellan duscharna. Jag är noga med att inte använda tvål i armhålorna, för det verkar göra att det luktar mer; jag skrubbar vanligtvis med en våt tvättlapp och tar sedan på deodorant, och det fungerar jättebra. Jag använder också bidé och tvättar underlivet ofta”, skriver hon.

Eftersom Aella bor i en fuktig miljö i USA väljer hon bort att smörja in kroppen med hudkräm, vilket hon tycker bidrar till att hon känner sig fräsch längre.

Bland kommentarerna är det många som är upprörda, och menar att hon nog luktar mer än hon tror.

Bästa duschknepet – hjälper dig att släppa stressen och få bättre sömn

”Är det inte möjligt att du blivit näsblind?”, skriver en person.

”Vårt nervsystem har utvecklats till att bli mindre känsligt för stimuli med tiden, ju längre det försiggår. Du luktar, tjejen. Du känner bara inte lukten av dig själv”, skriver en annan.

Läkaren: Inte nödvändigt duscha varje dag

Andra håller med Aella om att det går att vänja kroppen vid att duscha mer sällan.

”Jag duschade kanske tio gånger under 2022 och jag stinker inte. Det är klart jag byter till rena kläder och tvättar händerna och ansiktet oftare, men att duscha varje dag är helt onödigt och gör att du luktar mer”, tycker en person.

Överläkaren Derrick Phillips menar att det inte är nödvändigt att duscha varje dag, men att många vill göra det av sociala skäl.

– Huden är självrengörande och exfolierar sig naturligt. Att skrubba huden hjälper för att ta bort fysiskt smuts och ge den där rena känslan, men det är inte nödvändigt, säger han.

Mest läst