Trendar: InredningMat och dryckResor

Indien går om Kina – är världens folkrikaste land

19 apr, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
I många år har det varit en sanning att Kina är världens mest folkrika land, med över en miljard invånare.
Men nu har ett historiska skifte skett – Indien har gått om.
Med över 1,4 miljarder invånare har nu Indien störst befolkning av alla världens länder.
Annons
Här är 6 Udda europeiska resmål till din bucketlistBrand logo
Här är 6 Udda europeiska resmål till din bucketlist

Kina har länge varit världens mest folkrika lan, men nu har Indien tagit över tronen. Det framkommer i ny data som FN släppte på onsdagen, skriver Aftonbladet. Indiens befolkning är nu på 1,428 miljarder människor, medan Kina ligger på 1,425 miljarder.

I början av året hade både Kina och Indien omkring 1,4 miljarder invånare vardera, men medan Kinas befolkning har börjat minska och blir allt äldre så ökar den indiska befolkningen stadigt. Detta trots att kvinnorna i snitt föder 2,1 barn, vilket kan jämföras med sex barn på 1960-talet. Det är dock skillnad mellan kvinnorna i storstäderna, och de som bor på landet.

Jämfört med Kina har Indien alltså en väldigt ung befolkning. 47 procent av alla boende i landet är under 25 år gamla – det är mer än 650 miljoner människor. Var femte ung person i hela världen är alltså indier. Livslängden för människor i landet är 69 för män och 72 för kvinnor, vilket kan jämföras med 81 respektive 85 år i Sverige.

Kina tre gånger så stort till ytan

Indien är Asiens tredje största ekonomi, och nu alltså hem till så många som en femtedel av hela världens befolkning. Landet är också mycket mindre till ytan än tidigare ledande landet Kina. Medan Kina har en yta på över 9,5 miljoner kvadratkilometer, är Indien ungefär 3,2 miljoner kvadratkilometer stort.

Indiens befolkning förväntas nå sin topp med 1,7 miljarder människor 2064.

Annons