Gentle art of Swedish death cleaning.
Fem favoriter från Femina – tvätt- och städspecial
1:11

Efter reklamen: Fem favoriter från Femina – tvätt- och städspecial

(1:11)

Slå på ljud

För de flesta svenskar är dödsstädning ett välbekant begrepp – men så är inte fallet utomlands, och därför har det nu väckt stor uppmärksamhet. Först kom boken The gentle art of Swedish death cleaning av Margareta Magnusson som gjorde succé i USA, och nu har den också gett upphov till ett tv-program i Amerika.

I trailern till The gentle art of Swedish death cleaning, som har premiär på Peacock den 27 april, förklaras den svenska städmetoden som ”att städa bort all skit så att andra inte behöver göra det när du är borta”.

Smarta sätt att organisera hemmet – som gör att det inte känns stökigt

I programmet är det tre svenskar – Katarina Blom, Johan Svensson och Ellinor Engström – som ska hjälpa amerikaner att gå igenom och rensa sina hem, och Mashable liknar det vid Mare Kondos uppmärksammade städmetod, eller vid tv-programmet Queer eye for the straight guy.

Programmet produceras av amerikanska humorprofilen Amy Poehler, vars bror Greg Poehler bor i Sverige och tidigare har gjort tv-serie om hur det är att bo i Sverige som amerikan. Amy Poehler är också programmets berättarröst.

Rensar hemmen på svenska sättet

Katarina Blom är psykolog och föreläsare, och en av de som ska hjälpa de amerikanska deltagarna i programmet att rensa hemmet på ett hållbart sätt.

– Om du inte kan hålla reda på alla dina saker, så har du för mycket, säger Katarina Blom i trailern till programmet.

10 onödiga föremål i ditt hem – som bara tar upp plats

Och städningen verkar minst sagt få stor inverkan på de som medverkar i programmet.

– Jag visste att ni skulle rensa mitt hem, men jag visste inte att ni skulle rensa min själ, säger en medverkande i trailern.

Mest läst