I boken ”Skapa ditt drömbröllop med Johanna Kajson”, delar bröllopskoordinatorn Johanna Kajson pedagogiskt med sig av tips för hur du planerar och skapar ditt drömbröllop – oavsett budget. Samma princip gäller, oavsett om du har en budget på 20 000 kronor eller tre miljoner, menar Johanna.

Idag kallas hon för ”kändisarnas bröllopskoordinator” och har hjälpt såväl landslagsspelare som bloggdrottningar med att få sitt drömbröllop.

I ryggen har hon en projektledarutbildning och flera års erfarenhet av projektledning inom marknadsföring, sälj och event. Året var 2010 och drömmen om att ha en egen eventbyrå infriades. Först med erbjudande att anordna privata fester och företagsevent, sedan med att även koordinera bröllop.

Det hela började med att Johanna såg en liten notis i tidningen Cosmopolitan där det stod kort om ”Sveriges första bröllopskoordinator”. En idé föddes och efter att ha lärt sig så mycket om möjligt av ämnet bar det av. Hon tog på sig tre bröllop kostnadsfritt för att få referenser. Och det var det absolut första bröllopet hon koordinerade som utvecklade henne mest.

– För några år sedan bestämde man en färg och hade den på inbjudningskorten, sidenbanden och på tärnklänningarna. Det här brudparet kom med ett helt koncept vilket fick mig att förstå att det gick att ha bröllop på andra sätt än det traditionella.

Hon berättar att många inte riktigt förstår vad jobbet går ut på utan ser bara ”Det rosa fluffet”, som Johanna Kajson kallar det.

– Det handlar om att vara entreprenör. Du behöver kunna sköta ekonomin, sälja in dig själv och vara driven. Du måste älska listor, förhandling och admin – det rosa fluffet är bara tio procent av tiden.

Att vara praktisk och kunna projektleda är det viktigaste

Att anlita en bröllopskoordinator hjälper er inte bara med planering, struktur och idéuppslag. Det medföljer en stor dos trygghet. Många av Johannas brudpar är svenskar som bor utomlands men vill gifta sig i Sverige. Att då ha någon här hemma som tar hand om allt från att boka lokal till att se till att nyansen på inbjudningskorten är rätt är en stor lättnad för många.

Men att anlita en bröllopskoordinator behöver inte innebära att hon är med från idé till bröllopsdag. Johanna erbjuder även konsultationer, så kallade crash courses, där hon sitter ner i 2-3 timmar med brudparet och ger dem alla verktyg de behöver. Har brudparet frågor eller idéer de vill bolla är Johanna tillgänglig längs vägen fram till bröllopet. Att ha en bild av hur ens bröllop ska se ut är en sak, men att veta hur det ska gå till är en annan, menar Johanna.

– Mitt jobb är att hjälpa till med hur. Om du vill ha massor av glödlampor i ett genomskinligt tält är det mitt jobb att fundera på hur vi drar el från slottet ner till parken, hur många slingor som behövs och vilket sätt som är smidigast.

Under ett år har hon ”hur många brudpar som helst” som kommer på konsultation. Däremot har hon satt upp en gräns för hur många bröllop hon väljer att styra upp fullt ut.

– Jag har bara tre hela bröllop per år, så att jag kan lägga fullt fokus på dem. Jag måste ha mitt hjärta i brudparen för jag går ju in i deras relation. Om jag inte är riktigt engagerad går det inte.

Ett av de många brudpar Johanna har varit med och koordinerat bröllopet för är bloggdrottningen Kenza och hennes man Aleks. När de gifte sig i somras var det Johanna som bland annat såg till att ingen av de hundra gäster som var inbjudna råkade lägga upp en bild på Instagram innan bröllopet och att media hölls utanför.

– Det roligaste med dem var att de är så kära. Och snygga, säger hon och skrattar.

– De är ett brudpar precis som alla andra och alla mina brudpar är roliga att vara med. Men Kenza och Aleks hade ett koncept och visste vad de ville ha. Att stå som bröllopskoordinator och titta på deras dygn var som att se en film, de var så kära och hade så roligt. De stod på stolarna och dansade och hade  roligt.

På bröllopsdagen spelar varken lokal, bröllopstårta eller färg på blommorna någon roll. Egentligen. Det är lätt att glömma bort vad bröllopsdagen verkligen handlar om, att säga ja till sin käresta och ingå äktenskap. Men det innebär inte att det är lätt att vara gift, menar Johanna och ställer sig frågan ”Varför spricker äktenskap?”.

– Kommunikation är jättesvårt för folk. Hur har man kvar kärlek och respekt? Ett äktenskap är tufft. Man måste anstränga sig för att det ska bli bra.

Hon hintar om att nya projekt är på gång.

– Det händer till våren, troligtvis.

Mer om bröllopstankar, inspiration och jobbet som bröllopskoordinator hittar du i Johannas blogg. Foto överst i artikeln: Malin/Poppy Photography och Johanna

Artikeln publicerades först på ELLE.

Läs även:
4 viktiga saker du behöver prata med din partner om – innan ni gifter er

Bröllop i en romantisk lada? Inspireras här!

 Vill ni gifta er utomlands? Så gör ni!