Trendar: InredningMat och dryckResor

Kändisar som gjort ett statement med sin röda mattan-outfit

03 dec, 2021 
AvNina Nyström
AvNina Nyström
George och Amal Clooney
Här är femton gånger som kändisarna valt outfits som skapat snackisar som inte handlar om dem själva.
Annons
6 kändisar som gått osminkade på röda mattanBrand logo
6 kändisar som gått osminkade på röda mattan

Röda mattan är en perfekt plats för kändisar att dra blickar till sig och sända ut budskap. Valet av outfit kan göra dem virala, skapa en meme eller säkra deras plats i Hollywoods modehistoria.

Allas ögon är på dem – och en del kändisar har utnyttjat ögonblicket för att göra ett viktigt ställningstagande. Här är några av de mest omtalade gångerna.

Lady Gagas köttklänning, MVT VMA, 2010

Lady Gagas köttklänning, MVT VMA, 2010

Ett av de mest välkända ögonblicken. Men vet du VARFÖR Lady Gaga gick på röda mattan iförd en köttklänning? Oufiten var en protest mot den amerikanska militärens ”Don´t ask, don´t tell”-policy, som förhindrade människor inom kåren att vara öppna med sin sexuella läggning.

Annons

”Om vi inte står för vad vi tror på och slåss för våra rättigheter, riskerar vi att bara bli köttstycken”, sade Gaga.

Svart på Golden Globe, 2018

Reese Witherspoon, Eva Longoria, Salma Hayek och Ashley Judd valde svart.
Reese Witherspoon, Eva Longoria, Salma Hayek och Ashley Judd valde svart.

I kölvattnet av Metoo och Time’s Up valde Hollywoods kvinnor att bära svart under Golden Globe 2018.

Joaquin Phoenix i samma kostym, 2020

JOAQUIN PHOENIX I SAMMA KOSTYM, 2020

Joaquin Phoenix bar samma Stella McCartney-kostym hela 2020 som en markering för att uppmärksamma hållbart mode.

Annons

Jane Fondas markering på Oscarsgalan, 1972

JANE FONDA PÅ OSCARSGALAN, 1972

När Jane Fonda vann sin första Oscar 1972 valde hon att bära en svart dräkt från Yves Saint Laurent. ”Jag klär mig inte för män och det här är inte en tid för flådiga klänningar” menade hon och hänvisade till det pågående Vietnamkriget.

Julia Roberts barfota i Cannes, 2016

JULIA ROBERTS BARFOTA I CANNES, 2016

Julia Roberts chockade alla när hon plötsligt lyfte på sig långa klänning och gled barfota upp för röda mattan i Cannes 2016. Galan hade en regel om att man måste bära höga klackar och efter att ett flertal kvinnor portats för att de bar platta skor passade skådespelaren på att göra en markering.

Annons

Bring back our girls, Cannes, 2014

Salma Hayek Cannes 2014

På filmfestivalen i Cannes 2014 bar Salma Hayek en skylt med budskapet ”Bring back our girls”, som syftade på de över 250 flickor som kidnappats av terroristgruppen Boko Haram i Nigeria. Följande kväll gjorde bland annat Mel Gibson och Harrison Ford samma sak.

Spike Lee hyllar Kobe Bryant, 2020

SPIKE LEE HYLLAR KOBE BRYANT, 2020

På Oscarsgalan 2020 bar Spike Lee en kostym i lila och guld (samma som LA Lakers färger). Den hade också numret 24 inbroderat på slaget och på ryggen som en hyllning till den förolyckade stjärnan Kobe Bryant.

Annons

Lizzos röstklänning, Billboard Music Awards, 2020

Lizzo Billboard 2020

Några månader före presidentvalet 2020 bar sångerskan Lizzo en svart Christian Sirano-klänning med orden ”Vote” skrivet i stora vita bokstäver tvärsöver klänningen. Hon utnyttjade dessutom sitt tacktal till att väcka uppmärksamhet mot förtryck i alla dess former.

Connie Brittons jämlikhetsmarkering, Golden Globe, 2018

Connie Britton 2018

På Golden Globegalan 2018 bar amerikanska skådisen Connie Britton en svart top med trycket ”Poverty is sexist”. ”Ingenstans i världen lever kvinnor på helt lika villkor som män, och har inte samma ekonomiska möjligheter som män – och alla värst är det i de fattigaste länderna.”

Annons

Elizabeth Taylors Aids Awareness, Oscars, 1992

Elizabeth Taylor och Paul Newman 1992

När Elizabeth Taylor och Paul Newman skulle dela ut pris för bästa film på Oscarsgalan 1992 bar de varsitt rött Aids Awareness-band. De var bland de första i en lång rad skådisar som de följande åren visade sitt stöd på samma sätt.

George och Amal Clooney, Je suis Charlie, Golden Globe, 2015

GEORGE OCH AMAL CLOONEY, JE SUIS CHARLIE, GOLDEN GLOBE, 2015

Paret bar varsin pin som stöd för pressfrihet och de journalister och andra som förlorade sina liv vid attacken mot Charlie Hedbo i Paris.

Annons

Natalie Portman hyllar kvinnliga regissörer, 2020

NATALIE PORTMAN HYLLAR KVINNLIGA REGISSÖRER, 2020

På Oscarsgalan 2020 bar Nathalie Portman en kavaj med inbroderade namn på en kvinnliga regissörer som hon ansåg diskriminerats.

Karlie Kloss blåa band, Oscars, 2017

Karlie Kloss Oscars 2017

Med anledning av bland annat Donald Trumps invandringspolitik har Karlie Kloss och många andra burit blåa band som en accessoar på röda mattan. Detta för att visa sitt stöd till människorättsorganisationer och friheter som skyddas av den amerikanska konstitutionen.

Annons

Ryan Goslings Darfur-tröja, MTV VMA, 2005

RYAN GOSLINGS DARFUR-TRÖJA, MTV VMA, 2005

Kvällen då Ryan Gosling och Rachel McAdams mottog pris för bästa filmkyss i The Notebook (och också bjöd på en oförglömlig kyss på scen) passade Ryan på att skicka ut ett solidariskt budskap. Han bar nämligen en t-shirt med texten Darfur, som stöd till den krigshärjade regionen i Sudan.

Svart för 9/11, Emmys, 2011

Gänget från Sex and The City 2001

2001 fick man skjuta två gånger på Emmy-galan. Först på grund av 9/11, och sedan på grund av attackerna i Afghanistan. Galan hölls till slut i november, och många av skådespelarna valde att bära svart av respekt för offren. Här firar gänget bakom Sex And The City sitt pris för bästa komediserie.

Foto: TT

Inspirerat av: Buzzfeed, Stars Insider

Annons