Trendar: InredningMat och dryckResor

Nu kan du köpa ett hus på Sicilien – för bara 10 kronor

28 apr, 2021 
AvEmma Castman
Byn Castiglione di Sicilia
Drömmer du om ett hus i Italien, men känner att du inte har råd? Då kommer vi med glädjande nyheter. Nu är det nämligen möjligt köpa en villa för bara tio kronor!
Annons
7 svenska öar att uppleva i sommarBrand logo
7 svenska öar att uppleva i sommar

Just nu finns möjligheten att köpa hus i staden Castiglione di Sicilia på norra Sicilien – för bara tio svenska kronor. Något som flera amerikanska medier har rapporterat om, däribland CNN som även har pratat med stadens borgmästare Antonino Camarda.

”Vi har ett enormt arkitektoniskt arv som vi måste rädda, det är fullt av historia. Med tiden har alltför många människor lämnat vår by och med det också lämnat ett flertal gamla, pittoreska hus. Många är till och med från renässansen”, säger Antonino Camarda.

Enligt CNN har befolkningen i Castiglione di Sicilia minskat från 14 000 invånare i början av 1900-talet till omkring 3 000 i dag.

Husen värderas efter skick

Sammanlagt är cirka 900 övergivna hus till salu, och istället för att sälja alla fastigheter till samma summa har Antonino bestämt sig för att prissätta dem efter skick. Vissa kostar 10 kronor, andra mellan 40 500 och 50 500 kronor, vilket man ändå får säga är en billig peng för en villa.

Annons

”Vi har gjort en analys av fastigheterna och kategoriserat dem efter läge och data från fastighetsregistret. Med den informationen har vi sedan prissatt husen, från 1 euro”, berättar borgmästaren.

Är folk intresserade av samma fastigheter kommer de auktioneras ut till högstbjudande.

Kravet: Husen måste renoveras inom tre år

Det finns dock en hake som alla intressenter måste känna till. Samtliga hus har ett renoveringsbehov, och omkring hälften är helt förstörda (de som skänks bort till den symboliska summan av en euro).

Eftersom Antonino Camardas mål med försäljningen är att byn ska vakna till liv igen måste de som köper husen garantera att de kommer renovera sina fastigheter inom tre år.

Foto: TT

Annons