Trendar: InredningMat och dryckResor

Så får du rosorna att blomma hela sommaren

26 jun, 2023 
AvJytte Boch, Anni Jähde, Lina Pihl
FotografJytte Boch
Så lyckas du med rosorna.
Vill du njuta av rosdoften hela sommaren? Välj återblommande sorter som kommer igen gång på gång med ljuvlig doft och färg. Det finns en sort för alla!
Annons
Merja blir sminkad inför Årets FeministaBrand logo
Merja blir sminkad inför Årets Feminista

Rosor har genom tiderna varit en symbol för kärlek och skönhet – drömmen om rosor i sin trädgård har vi nog alla haft. Släktet är dock så stort att det kan vara svårt att välja, men vill du ha blomning hela sommaren ska du rikta in dig på remonterande rosor.

Engångsblommande rosor blommar en gång, i tre till fem veckor, men då med ett överväldigande flor. De remonterande, alltså återblommande, rosorna blommar hela sommaren – ofta mer en period i början av sommaren för att ta en liten paus och sedan komma igen med lite färre blommor ända tills frosten kommer. Men en del blommar faktiskt utan uppehåll.

Annons
Så lyckas du med rosorna.

Så får du ­rosor att blomma hela ­sommaren

• Köp remonterande rosplantor med 3–5 kraftiga grenar. Som alla andra trivs remonterade rosor bäst på platser som passar sorten bäst. De flesta sorter vill ha minst sex timmars sol dagligen, men det finns sorter som är mer skugg­tåliga, till exempel ’New Dawn’ och ’Albérie Barbier’.

• Plantera djupt, 10–15 cm under marknivån.

• Remonterande rosor är hungriga på både vatten och näring eftersom de ska producera blommor under lång tid. Jorden ska helst vara mullrik, gärna med en del lera som håller vatten. Vattna vid torka.

Annons
Så odlar du rosor.

• Gödsla tre gånger med långtidsverkande näring. Först i april i samband med beskärningen, nästa gång när knopparna är stora, och tredje gången efter den första stora blomperioden. Gödsla inte senare än första augusti, för då ska rosorna börja sin invintringsperiod och inte stimuleras att växa mer.

• Beskär under april (eller innan rosen börjar knoppa).

• Klipp bort vissna blommor så produceras nya knoppar.

Så planterar du rosor på bästa sätt.

Plantera i rätt tid

Köp alltid rosenplantor som har tre till fem starka och friska gröna stjälkar, istället för en planta med många tunna grenar. Rosor i kruka kan planteras året runt, så länge det inte är frost, men den bästa tider är vår eller höst, då jorden är fuktig. Vid plantering på sommaren måste rosorna vattnas väl. Vid plantering av barrotsrosor (växter utan jord) är den bästa planteringstiden oktober-november, då jorden är fuktig och fortfarande varm.

Annons

Den förtjockade fläcken på rosen strax ovanför rötterna är ympstället, som ska planteras så att det ligger sju till tio centimeter under marken. Dels för att skydda den mot frost, dels för att undvika att det bildas vilda skott som kan växa upp under ympningsplatsen om den ligger ovan jord.

Buskrosen James Galway.

Nya rosor trivs inte om de planteras i samma jord där en ros eller en annan planta från rosfamiljen tidigare har stått. Marken här kommer att drabbas av markutmattning med en ansamling av nematoder, som är skadliga spolmaskar som försämras markkvaliteten. Hitta en annan plats, eller byt ut jorden helt minst två spadar djupt. Använd färsk jord från trädgården, eller en blandning av hälften lerjord och hälften komposterad kogödsel. Samma blandning kan användas för krukrosor. du kan också självklart använda färdig rosjord från trädgårdshandeln.

Annons

Så planterar du rosor i kruka

Visst går det att ha rosor i kruka! I stora krukor och väl skötta med vatten och näring kan de här rosorna ge stor glädje i många år. Välj en rossort som till sitt naturliga växtsätt inte blir så stor.

Så planterar du rosor i kruka.

• Långblommande. Det kan vara en poäng att satsa på en remonterande ros. Troligen ska du ha krukan på en terrass eller balkong och då vill du säkert ha blomning så länge som möjligt. Att den doftar är så klart också härligt.

Annons

• Stor kruka. En kruka som rymmer minst 25 liter jord är nästan ett måste. Dessutom ska det finnas avrinningshål för överskottsvatten.

• Plantering. Rosen ska sättas djupt (10–15 cm under jordytan). I kruka är det extra viktigt med bra jord, så köp specialjord för rosor. Vattna ordentligt och börja gödsla när rosens tillväxt kommer i gång.

7 vackra remonterande rosor

1. ’Leonardo da Vinci’, Floribunda-gruppen. Fin och frisk sort, blommar överväldigande i juni–oktober med djupt rosa blommor. 1 m hög. Zon 4.

Leonardo da Vinci, remonterande rosor.

2. ’Geoff Hamilton’, Moderna buskrosgruppen. Austinros med stora, täta, varmt ljusrosa blommor med kraftig ­äppeldoft och vacker form. Blommar fram till hösten. Upp till 1,5 m hög. Zon 3.

Annons
Geoff Hamilton, buskros.

3. ’Pegasus’, Moderna buskrosgruppen. Austinros med mjuka crèmegula till aprikosfärgade, fyllda blommor från juni till hösten. 1–1,5 m hög. Zon 3.

Pegasus, ros.

4. ’Crown Princess Margareta’, Moderna buskrosgruppen. Elegant engelsk Austinros med stark doft och täta aprikosorange blommor. En lägre klätterros, fin på ställning i rabatt eller stora krukor. 1,6 m hög. Zon 4.

Annons
Crown princess Margareta, ros.

5. ’Westerland’, Moderna buskrosgruppen. Populär ros från Kordes med härlig doft. Halvfyllda blommor i aprikos och gyllene koppar. Blommar slutet av juni till oktober. 1,5 m hög. Zon 4.

Westerland, ros.

6. ’Albéric Barbier’, Wichurana-gruppen. Klätterros med mjukt böjda grenar. Knopparna gula, blommorna svagt citrongula mot crèmefärgade. Stark fruktdoft. Stora floret från mid­sommar till slutet av juli, blommar åter senare. 3–4 m hög. Zon 3.

Annons
Alberic barbier, ros.

7. ’Mutabilis’, Chinensis-gruppen. På samma buske varierar de enkla fjärils­stora blommorna i färg, från nästan orange till karmosinrött och rosa. Blommar från juni till oktober. 1 m hög. Zon 2.

Mutabilis, ros.
Annons