Trendar: InredningMat och dryckResor

Enkla medlet för att lura bort getingar – gör det själv med bara två ingredienser

16 jun, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografSVEN-OLOF AHLGREN/TT, Shutterstock
Sommaren 2023 spås bli ett rekordår, inte bara för värmen, utan också för getingar.
Här är ett billigt, enkelt och miljövänligt knep för att bli av med de ovälkomna insekterna.
Gör ditt eget getingmedel med bara två ingredienser!
Annons
Så gör du en egen getingfälla på en minutBrand logo
Så gör du en egen getingfälla på en minut

Sommaren 2023 spås bli ett rekordår på många sätt och vis. Inte nog med att väderprognoserna tyder på extremt höga temperaturer á den minnesvärda sommaren 2018. Allt pekar på att det även blir en säsong med extremt mycket getingar.

Getingar är nyttodjur som är bra för ekosystemet, och som hjälper till med viss pollinering. Men de är för den sakens skull inget sällskap vi vill ha på picknicken, badstranden eller grillkvällen i sommar.

Här är ett enkelt knep för att bli av med getingarna i sommar. Det billiga och effektiva (och miljövänliga) knepet säkrar hus och trädgård från de gulsvarta insekterna – och det krävs bara två ingredienser.

Det ska du tänka på i sommar om du vill undvika getingar

Även om getingarna gör mycket nytta, så kan de förstås vara besvärliga och orsaka obehag. Det finns några generella tumregler att följa om du vill undvika getingarna i sommar.

Annons

Getingarna dras till starka färger, samt söt och proteinrik mat. Lämna därför inte mat eller framme, och fundera på att byta dina färgglada badlakan eller parasoller till några i dova färger.

Kolla så att dina soptunnor är hela och i gott skick, annars lockas getingarna dit i hopp om att festa på dina matrester. Om du bor i huset kan även huset behöva ses över, så att det inte finns några kvisthål eller andra springor där getingarna kan ta sig in.

I början av säsongen, under våren och tidig, kan man ta bort små getingbon runt huset själv. Därefter bör du kontakta professionella skadedjursbekämpare för att ta bort bon.

Det finns dock getingmedel och getingfällor att köpa, som du med föredel kan använda dig av själv under säsongen. Här hittar du ett tips på hur du enkelt kan bygga din egen getingfälla.

Söta drycker står högt upp på getingarnas önskelista av födoämnen.
Söta drycker står högt upp på getingarnas önskelista av födoämnen.

Hemmagjorda getingmedlet med bara två ingredienser

Det är även förvånansvärt lätt att göra sitt eget getingmedel. Allt du behöver är två ingredienser: Pepparmyntsolja och vatten. Samt en tom sprayflaska att blanda ingredienserna i.

Varför funkar det här getingmedlet så bra? Jo, av den enkla anledningen att getingarna inte gillar doften av pepparmint.

Du behöver:

  • Pepparmyntsolja
  • Vatten
  • Tom sprayflaska

Så här gör du:

  1. Blanda 1 msk pepparmyntsolja med 1 liter vatten i sprayflaskan.
  2. Spraya på det område där getingarna brukar hålla till. Det rekommenderas inte att spraya precis vid getingarnas bo. Då finns risk att de blir ilskna. Om du ska spraya där i krokarna, så är det bästa att spraya om morgonen när getingarna sover.
  3. Klart! Upprepa vid behov.
Pepparmyntsolja pepparmint oil
Ekologisk pepparmyntsolja från Healthwell Pure 10 ml – finns att köpa här för 99 kronor.

Källa: Leva & Bo

Annons