Trendar: InredningMat och dryckResor

Jag blev nykterist vid 26 års ålder – 7 saker jag har lärt mig

13 nov, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Millie Gooch, folk som skålar i rödvin.
Vid 26 års ålder slutade Millie Gooch dricka för gott – något som förändrade hennes liv.
I dag är hon en framgångsrik författare och föreläsare, och här delar hon med sig av sju lärdomar hon fått under sina år som nykterist.
Annons
Karin Adelsköld om alkoholmissbruket: "Somnat i blod på vardagsrumsgolvet"Brand logo
Karin Adelsköld om alkoholmissbruket: "Somnat i blod på vardagsrumsgolvet"

Det är inte slutfestat

Att man måste sitta hemma och vara osocial bara för att man är nykter är en vanlig fördom – som såklart inte stämmer. Millie menar att hon snarare blivit av med sina två vanliga ursäkter till att ställa in en fest. ”Jag har inte råd” och ”jag vill inte vara bakfull dagen därpå” håller inte lika bra när du är nykter.

Man behöver inte en semester efter semestern

”Jag brukade komma tillbaka efter en vecka på Ibiza och vara ännu mer grå och spänd än innan jag lämnade. Nyktra semestrar är en dröm. Man behöver inte dö av en bakfylla i hetan, och slipper spy i hotellens duschmössor”, skriver Millie Gooch i Delish.

Nykterism kan göra stor skillnad för psykisk hälsa

Om du har problem med ångest och psykisk ohälsa kan problemen bli värre av att dricka alkohol. Om du är nykter slipper du bakisångest och kan bli bättre på att ta hand om dig själv.

Annons

”Nykterheten har gett mig tid och energi att pallra iväg mig till gymmet, gå ut, läsa självhjälpsböcker och ta upp hobbyprojekt som jag alltid har pratat om men aldrig tagit tag i. Det är lökigt som fan, men det har hjälpt mig att följa mina drömmar”, skriver Millie.

Du sparar pengar

Alkohol kostar pengar – och går du ut på klubb eller bar kostar det mycket pengar. Alkoholfria alternativ kostar ofta en bråkdel, och gör att du får mer pengar över till annat.

Millie Gooch slutade dricka alkohol.
Millie Gooch slutade dricka alkohol vid 26 års ålder.

Självförtroende får du av att klara svåra situationer nykter

”När vi dricker för att vi har haft en tuff vecka på jobbet, för att vi är nervösa inför en dejt eller för att vi har fått våra hjärtan krossade. Vi byter i stort sett ut en obekväm känsla mot en mycket mer bekväm sådan, och vi gör det på ett ögonblick”, skriver Millie Gooch.

Annons

När vi vänjer oss vid att dricka bort jobbiga känslor lär vi oss aldrig att hantera de jobbiga känslorna eller situationerna på riktigt. Att hantera samma situationer nykter gör att du bygger upp ett självförtroende och en självtillit.

Alla kommer inte förstå – och det är okej

När du blir nykter kommer det finnas de som tycker att du borde kunna dricka ”med måtta”, eller som säger att ”rödvin är bra för dig”.

”Visste, rödvin kanske har en del antioxidanter, men det har blåbär också, och jag har aldrig spytt i min handväska eller legat med en främling efter ett blåbär”, skriver Millie.

... Men fler kommer förstå än du tror

För varje person som inte har förståelse för att du blir nykter, kommer du möta flera som har stor förståelse och nyfikenhet.

”Jag upphör aldrig att förvånas över människors reaktioner och en av de största lärdomarna jag har av att bli nykter i 20-årsåldern är att även om jag brukade tro att alkohol var det som gjorde att jag kom i kontakt med människor, så har jag kommit i kontakt med ännu fler av att prata om varför jag slutat dricka”, skriver Gooch.

Annons