Trendar: InredningMat och dryckResor

Därför gillar mygg vissa människor mer än andra

07 jul, 2023 
AvAino Oxblod
Fotograftt.
Kvinna med myggbett.
Upplever du att du blir stucken av mygg mycket mer än dina vänner eller familjemedlemmar?
Det behöver inte vara inbillning – forskning visar att det finns flera anledningar till varför mygg föredrar vissa människors blod mer än andras.
Men det finns också åtgärder att ta till för att bli mindre attraktiv för de irriterande insekterna!
Annons
Myggan - 5 tips att slippa sommarplåganBrand logo
Myggan - 5 tips att slippa sommarplågan

Att sitta utomhus och äta mat eller umgås på sommarkvällarna kommer ofta med åtminstone ett par myggbett, nästan var du än är i Sverige. Men märker du att du får fler myggbett än dina vänner eller din familj? Det kan bero på flera saker – och vissa av dem går att göra något åt.

I en artikel i New York Times konstaterar Christopher Potter, professor i neurovetenskap på Johns Hopkins university school of medicine, att mygg dras till alla människor, men att det kan finnas anledningar som gör att de biter vissa mer än andra. Det går inte att slå fast en specifik anledning, inte minst för att det är ett svårt ämne att forska kring, men den forskning som finns visar på två primära faktorer – biologiska aspekter som inte går att ändra, och beteenden vi kan ändra.

Annons

Biologi som myggor gillar

Din personliga kroppsdoft spelar in i hur intresserade myggen är av dig. Vi har alla en kombination av många olika dofter som är unik för just oss, och det är den speciella kemiska kombinationen som mygg kan tycka om.

– Det är som med jordgubbar – det finns inte en doft i jordgubben som gör att den luktar som den gör. Det är en kombination av dussintals dofter som alla förenas, säger Christopher Potter.

En annan biologisk aspekt som kan spela in i hur omtyckt du är av myggen är hur du andas. Ditt andningsmönster behöver inte vara likt dina familjemedlemmars, och eftersom myggen tycker om koldioxid så kan tunga utandningar spela roll.

Forskning visar också att mygg dras mer till människor med blodtyp 0, men det är oklart varför.

Beteendet som drar till sig mygg

Det finns också faktorer som drar till sig mygg, som är lättare att styra över och undvika. Att träna utomhus så att du blir svettig och andas ut mycket koldioxid kan göra att du drar mygg till dig, säger professor Christopher Potter.

Annons

Om du har svettats tidigare på dagen och inte duschat kan detta också dra till sig mer mygg senare under kvällen – gammalt svett är en kraftfull signal till myggen. Om du dessutom dricker alkohol kan du bli en riktig myggmagnet. Alkohol kan ändra din kroppsodör kemiskt, vilket i sin tur kan locka till sig de irriterande blodsugarna.

Så vad kan du göra för att hålla myggen borta?

Det finns några beprövade metoder för att minska antalet myggbett. Det kan vara bra att undvika parfymerade produkter – som parfym, hårspray och hudkräm – om du vistas i myggtäta miljöer. Att undvika svart och blått kan också vara smart, visar forskning.

Annons