Älskar du rea – men kanske inte så mycket att du kryssat för i kalendern när Black friday 2020 infaller? Vi har svaret!

Vi har också svaren på dina frågor om vad Black friday egentligen är för dag och varför den har blivit en "grej" i Sverige.

Vad är Black friday?

Enligt amerikansk tradition är Black friday den dag som infaller dagen efter Thanksgiving i USA. Det finns olika orsaker till just namnet Black friday, en tolkning härstammar från Philadelphia, USA, då dagen beskrevs som en av de mer trafiktäta och hektiska shoppingdagarna. Men benämningen var inget som riktigt tog fart.

En annan tolkning är att väldigt många sjukskrev sig från sitt jobb dagen efter Thanksgiving, som är på torsdagen innan Black friday.

En annan, kanske mer, etablerad tolkning är att butikernas röda förlustsiffror vände och blev svarta i och med alla stora reor.

Varför är det rea på Black friday?

Black friday räknas som den första dagen för säsongens julshopping. I USA räknas även Thanksgiving-helgen som den sista stora helgen innan julen.

I år 2020 är Black friday är den 27 november. Men se upp för bluffreor!

Foto: Jessica Gow/TT

Då många är lediga fredagen efter Thanksgiving såg butiker möjligheter för kunders shoppingbehov och började därför ha reor – vilket med åren har lockat till sig stora rea-sugna folkmassor.

Men själva Black friday etablerades inte i Sverige förrän runt 2013 då några företag provade att haka på den amerikanska trenden. Nätförsäljningen sköt i taket och sedan dess har ännu fler butiker erbjudit saftiga reapriser denna fredag.

Med åren som har gått har helgen då Black friday infaller blivit en riktig reafest och följts av Black thursday, Black week och Cyber monday. Dock har också butikernas reor lett till varningar för bluffreor då två av tre nätbutiker istället höjer sina priser istället för att sänka dem – som de marknadsför, skriver Dagens media.

Då är Black friday 2020

I år, 2020, är Black friday den 27 november, fjärde fredagen i månaden. Men redan innan den infaller brukar butiker flagga för reor som kommer vara under veckan, helgen och måndagen där på. Så planera väl och akta er för bluffreor. Det kan vara bra att kika på butikers priser innan reorna tar över – så vet du om du blir lurad eller ej.

Läs mer:

När är Halloween 2020? Här är svaret!

Linnéa växte upp i Knutbysekten: "Sjuka grejer"

Dan Ekborgs skilsmässotvist med 34 år yngre frun

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: