Trendar: InredningMat och dryckResor

Vanliga föremålen i ditt hem som du inte visste har ett bäst före-datum

16 mar, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
En kudde kan väl inte bli för gammal – eller?
Här är föremålen i ditt hem som du inte visste hade ett bäst före-datum.

Kanske är det dags att rensa hemmet från saker som har gått ut?
Annons
Tre smarta husmorsknep med saltBrand logo
Tre smarta husmorsknep med salt

Kuddar

Kuddar ska man byta ut efter två-tre år av användning, och det har flera anledningar. Dels beror det på att kvalster förökar sig i alla sorts kuddar, och för fräschhetens skull ska man därför byta ut kudden när den blivit sunkig, även om man har tvättat den. Men kudden tappar också formen efter ett tag, vilket gör att man kan få ont i rygg och nacke som följd.

Sandaler

Strandskor och sandaler borde man byta ut efter sex månader. Det är nämligen vanligt att få svampinfektioner på fötterna om man har samma sandaler för länge. Medan man har samma par borde skorna tvättas så ofta som möjligt.

Tvätt- och sminksvampar

Svampar, om så tvättsvampar eller skönhetssvampar som man applicerar smink med, är perfekta miljöer för mögel att växa i – fuktiga och ofta varma. Man kan rengöra dem genom att koka i vatten, men trots det borde man byta ut sin tvättsvamp efter två veckor.

Handdukar

Handdukar borde bara användas mellan ett och tre år. Även om man tvättar handdukarna regelbundet så är det inte säkert att alla bakterier dör. Därför borde man köpa nya handdukar med några års mellanrum.

Annons

Hårborste

En hårborste som används daglige borde rengöras en gång i veckan minst, och borde bytas ut ungefär en gång om året. En borste med naturlig svinpäls borde bytas ut efter 7-10 månader.

Parfym

Parfym och Eau de perfume innehåller oljor som håller i ungefär tre år, i ett tätt försluten förpackning, och två år om man inte förvarar lufttätt.

Behå

Många behåller behåar år ut och år in, men faktum är att behåar tappar formen och elasticitet, och ska bytas ut efter ett eller två år.

Springskor

Om du är en van joggare är det viktigt att byta ut dina springskor med jämna mellanrum. Efter 40-50 mil har skornas fjädrande egenskaper slitits ut, och det är dags för ett nytt par.

Kryddor

Det är lätt att kryddburkarna bara står i skafferiet – många tänker nog inte på att de har ett bäst före-datum. Men malda kryddor ändrar i både doft och smak med tiden.

Brandsläckare

En brandsläckare ska alla ha hemma, men man får hålla koll så att den inte blir för gammal. Om din brandsläckare inte blir skadad på något sätt, så kan du behålla den i 15 år innan det är dags för en ny.

Desinfektionsmedel

Desinfektionsmedel tappar sin effektivitet efter tre månader – då borde de bytas ut för bäst resultat.

Grendosa

Grendosor har faktiskt ett bäst före-datum, något många inte tänker på. Efter 4-5 år ska man byta ut sina grendosor för säkerhets skull, för att undvika kortslutning och eventuell brandfara.

Källa: Demic.

Annons