Teenage Girl Sitting On The Couch And Reading Book On Terrace, Liguria, Italy (Tonårstjej på semester sitter i soffa utomhus och läser bok, Ligurien i Italien)

Björn Abelin/Bildhuset/TT

Poesin har fått ett nytt formspråk med spoken word-lyriken och Instagrampoesin. Det är knytnävsstarka texter från vardagen och Instagramvänlig personlig prosa. Det har slagit hål på myten kring poesi som tråkig och gammalmodig. Den nya vardagspoesin speglar sådant vi trodde vi var ensamma om, med unik rytmik och bildspråk.

Vi har samlat 10 snackisar här!

Revolution Poetry

Bokomslag till Revolution poetry, svart bakrund med boktitel skriven i guld som omsluter en mikrofon med en höjd knytnäve.

Rå vardagsskildring.

Revolution Poetry är en rörelse för spoken word-lyrik. Med inspiration från amerikanska Def Poetry Jam tog gruppen historier från Stockholms miljonprogram till finrummen. Sedan starten 2009 har medlemmarna uppträtt på Dramaten och parkteatrar runt om i landet. De erbjuder en scen för rösterna som sällan ges utrymme i litteraturen Sverige. Nu har den hyllade plattformen sammanställt utvalda dikter i utgåvan Revolution Poetry.

Mjölk och honung

Bokomslag till Mjölk och honung, två tecknade bin på framsidan.

Rupi Kaurs poesisamling är honung för själen.

Rupi Kaur banade vägen för det nya fenomenet Instagrampoesi och har inspirerat unga att läsa rytmiska texter. Mjölk och honung är en samling poesi- och prosatexter som snabbt blev en internationell succé. I sina texter behandlar hon egna erfarenheter av våld, missbruk, kärlek, förlust och kvinnlighet. I det bittraste mörkret finns sötma, om du är villig att se den!

Solen och hennes rosor

Bokomslag till Solen och hennes rosor, en blå och gul tecknad blomma.

Uppföljaren till en världssuccé.

Solen och hennes rosor är poeten och Instagramstjärnan Rupi Kaurs uppföljare till succédebuten Mjölk och honung. Dikterna om förälskelse, förlust och psykisk ohälsa sällskapas med Kaurs egna illustrationer.

På andra sidan natten

Bokomslag till På andra sidan natten, Ilustration av en person i vänstra hörnet.

Den första svenska utgåvan av Instapoesi.

På andra sidan natten är den första svenska Instapoesiboken av Michaela Forni och Michaela Hamilton. Idén till boken väcktes när lyssnarna till deras gemensamma podd efterfrågade en samling av de texter de hade läst upp. Texterna är en bearbetning av livet, de skildrar kärlek, sorg, vänskap och ångest. En fin blandning mellan det mörka och det ljusa.

Berör och förstör – dikter för unga

Bokomslag till Berör och förstör, illustrerade röda taggar.

En samling av det bästa.

Berör och förstör presenterar nya dikter för unga och tar död på myten att poesi är något obegripligt och till för endast ett fåtal. Athena Farrokhzad och Kristofer Folkhammar har gjort urvalet till denna samling med svenskspråkiga poeter. Ett säkert kort, för att få det bästa av det bästa!

Med universum i mitt blodomlopp: poesi från verkligheten

Bokomslag till Med universum i mitt blodomlopp, tecknad kvinna med ryggen vänd, tecknade planeter runt hennes huvud.

En poetisk självhjälpsbok.

Författaren till den hyllade boken Med universum i mitt blodomlopp: poesi från verkligheten, har inspirerats av Instapoesins grundare Rupi Kaurs. Boken är högst personlig och samlar texter från livets alla skeenden. Texterna skildrar våld, övergrepp, ångest, brustna hjärtan men också lycka och ändlös kärlek, allt i förhoppningen att läsaren sak finna sig själv.

Kära, Kärleken

Bokomslag till Kära, Kärleken.

Instagramprofilen Nicole Falciani öppnar sig.

I Kära, kärleken blir Instagramprofilen Nicole Falciani än mer personlig när hon delar med sig av sina djupaste tankar om kärleken. Prosatexterna är skrivna i ett terapeutiskt syfte. Det är äkta, utelämnat och vackert!

First Contact

Bokomslag till First Contact, en mörk abstrakt målning.

Johannes Heldén är popis inom ung poesi.

Johannes Heldéns nya bok, First contact skildrar det okända och ifrågasätter det givna, vår plats i världen. Ett rymdskepp kraschar på en okänd planet, vi får följa den enda överlevaren som försöker förstå sin nya tillvaro. Genom den fiktiva berättelsen analyseras livets stora frågor. Boken är på svenska.

Brun flicka drömmer

Bokomslag till Brun flicka drömmer, Illustration av oranga växter som reser sig.

Rasism blir skärande poesi.

Brun flicka drömmer är Jacqueline Woodsons starka memoarer skrivna på fri vers. Den skildrar hennes uppväxt som svart flicka i South Carolina och i New York på 1960- och 1970-talet. Det är en hjärtskärande bok om ett barns sökande efter tillhörighet.

Samlade dikter

Bokomslag till Samlade dikter, Svartvit illustration av Karin Boye.

Avancera med en klassiker.

Ung poesi har bidragit till att klassiska verk har fått ett uppsving. Nyligen gavs en ny klassikerutgåva med samlade verk av 1900-talslitteraturens bästa lyriker Karin Boye, författaren bakom dikten Ja visst gör det ont när knoppar brister. Karin Boye skriver om livets upp och nedgångar, hon står upp för kvinnan och speciellt för den bisexuella.

LÄS MER:

Bästa nutida romanerna du vill läsa 2020

Klassiska böcker du inte vill missa

7 böcker om döden

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: