Har du tid över på semestern? Passa på att bocka av bokklassikerna du missat. Vi har valt ut 15 litterära verk som inte går ur tiden.

Att döda en härmtrast (To Kill a Mockingbird)

Bokomslag till Att döda en härmtrast- En småstad i södra USA.

Sorgligt nog en litterär klassiker om rasism.

Det är 30-tal i en småstad i den amerikanska södern. En ung, svart man vid namn Tom Robertson anklagas för våldtäkt på en vit kvinna. Samhället vänder sig mot honom och han möter ett segregerat rättsystemet. Att döda en härmtrast är skriven av författaren Harper Lee, 1960.

Anne Franks dagbok

Bildomslag till Anne Franks Dagbok- Bild på Anne Franks.

En sammanställning av Anne Franks berättelser under andra världskrigets förföljelser och folkutrensning.

Är baserad på den judiske flickan Anne Franks dagboksanteckningar som hon skrev under de två år som hon höll sig gömd med sin familj under den tyska ockupationen av Nederländerna. Boken är en viktig skildring av förintelsens tyranni på mitten av 1900-talet. Det är en bok om hur det fruktansvärda kan ske. Den litteraturen bör inte glömmas i tider där rasismen åter ger sig till känna.

Det andra könet

Bokomslag till Det andra könet- Bild på Simone De Beauvoir.

Ett måste att läsa för alla som vill förstå kvinnans roll idag.

Det andra könet är feminismens stora klassiker. En facklitterär bok från 1949 av Simone de Beauvoir. Den diskuterar kvinnans olika roller, hennes utveckling och kvinnoförtrycket. Med en historisk ansats menar Beauvoir att kvinnans roll som ”den andre” reproduceras genom tid - ”Man föds inte till kvinna, man blir det”. Samtalet kretsar kring kropp och miljö relaterat till könsroller. Ett måste att läsa för att förstå kvinnans ställning och utveckling fram till idag.

Jane Eyre

Bokomslag till Jane Eyre- Ung kvinna.

En berättelse om att gå motströms.

Charlotte Brontë skildrar 1847 en föräldralös prästdotters uppväxt och liv som kvinna. Det är en berättelse om en kvinnas kamp för självständighet och den komplexitet det medför i en kärleksrelation. Jane Eyre utgör en milstolpe i litteraturhistoriens skildring av kvinnor.

Unga kvinnor (Little Women)

Boken brukar ju oftast vara bättre än filmen - avgör själv!

Läs Louisa May Alcotts Little Women (Unga kvinnor) som ligger till grund för den omåttligt populära serien med samma namn. Den utspelar sig under tidigt 1900-tal i England i skuggorna av inbördeskriget och skildrar fyra systrars starka band till varandra i övergången från barn till kvinna.

Flugornas Herre

Bokomslag till Flugornas herre- Massa flugor och ett svinhuvud.

En skildring över människans krav på ordning och dess förfall.

Efter en flygkrasch blir några engelska skolpojkar strandade på en liten ö mitt i Stilla havet. De tvingas organisera sig för att överleva. Det är en spännande roman med en beteendevetenskaplig ingång, över hur ett samhälle byggs upp och sakta bryts ned. Flugornas Herre skrevs 1954 av författaren och nobelpristagaren Wiliam Golding.

Den långa vägen till frihet

Bokomslag till Den långa vägen till frihet- Bild på Nelson Mandela.

Nelson Mandelas livsöde i kampen om alla människors lika värde.

Är en medryckande självbiografi över medborgarrättskämpen Nelson Mandelas storslagna liv. Vi får följa Mandela från barndom, genom kampen för demokrati och människovärde, till presidentposten. Den långa vägen till frihet är det enda verket skrivet av hjälten själv.

Son av sitt land (Black Boy)

Bokomslag till Son av sitt land- foto på en ung Richard Wright.

En självbiografi som berör.

Son av sitt land (Black Boy) utgör första delen av Richard Wright självbiografi som skildrar hans uppväxt i det rasistiska Mississippi under tidigt 1900-tal. Wright är en av USA:s mest framgångsrika afroamerikanska författare.

Brott och straff

Bokomslag till Brott och straff- tecknad människa.

Moralpanik när den är som bäst.

Brott och Straff kom ut 1866 och skrevs av Fjodor Dostojevsky. Det är en av världens mest lästa böcker, en riktig bokvändare. Vi får följa hur ex-studenten Rodion Romanovitj Raskolnikov rättfärdigar mord för ett högre syfte. Det är en berättelse om ett stort moraliskt och själsligt lidande.

Stolthet och fördom

En kvinna med en fågel på axeln.

Kärleksromanernas klassiker.

Stolthet och fördom skrevs 1796 av Jane Austen men publicerades inte förrän 1813. Romanen utspelar sig på landsbygden i grevskapet Hertfordshire i södra England och kretsar kring Elizabeth Bennets tidiga vuxenår. Det är en riktig klassiker bland kärleksromaner där Elizabeth och Mr Darcy inte bara måste hantera förälskelsen utan parera klassfrågan, fördomar och familjeviljan.

På västfronten intet nytt

Bokomslag till På västfronten intet nytt- en ödelagd krigszoon.

En krigsskildring som förbjöds i Hitlers Tyskand.

På västfronten intet nytt skrevs 1929 av författaren Erich Maria Remarques och var en av de första böckerna nazisterna brände på det stora bokbålet 1933. Förståligt är ju det när romanen gör allt annat än att glorifiera krig. Boken berättas utifrån den 19-åriga soldaten Paul Bäumers syn på första världskriget och handlar om uppoffringar, kamratskap och död. Läsning som berör.

Mina drömmars stad

Bokomslag till Mina drömmars stad- collage över Stockholm.

Målande berättelse om arbetarklassens hårda vardag i Stockholm.

Mina drömmars stad är första delen i Per Anders Fogelströms romanserie Stad som beskriver arbetarklassens hårda liv i Stockholm under 1860-1880-talet. I första delen får vi följa hur den unga mannen Henning anpassar sig till storstaden och i de följande romanerna hans ättlingar. En riktig klassiker där du får lära dig om Sveriges historia.

1984

Bokomslag till 1984- ett öga.

En övervakad och kontrollerande framtid spådde Orwell 1949.

En framtidsskildring av George Orwell som utkom första gången 1949. Romanen är en mörk och fängslande dystopi om ett samhälle som styrs av en diktatur. Med ständiga krig i nya konstellationer, där medborgarna övervakas hårt av regeringen. Begrepp från boken finns idag i vårt vardagsspråk som exempelvis ”storebrorssamhälle”. Läs 1984 och avgör hur nära Orwell kom sanningen.

Kallocain

Karin Boye tar allt till ytan med Kallocain.

Poeten och författaren Karin Boyes mest lästa alster är kärleksdikten Ja visst gör det ont när knoppar brister i diktsamlingen För trädets skull och den dystopiska science-fiction framtidsskildringen Kallocain. Kemisten Leo Kall har tagit fram den ultimata drogen för ett samhälle utan hemligheter - ett sanningsserum. Ingen går längre säker, angivare finns runt varje hörn. Boye upplevde Hitlers Tyskland och studerade flitigt Sovjetunionen under Stalin. Denna samhällskritiska skildring förbjöds i Tyskland.

Under Karin Boyes senare liv levde hon öppet tillsammans med en tysk-judisk kvinna trots att det då betecknades som kriminellt. Litterära professorer som studerat hennes verk menar att många genomlyser hennes bisexuella läggning och längtan att bara få vara sig själv.

Din stund på jorden

Bokomslag till Din stund på jorden- Broderade blommor.

En tänkvärd klassiker om livet.

Din stund på jorden är Vilhelm Mobergs tänkvärda roman från 1963. Den berättas utifrån utvandraren Albert Carlssons reflektioner över sitt liv när han på ett hotellrum i Kalifornien ligger inför döden. Mobergs älskade och tidlösa citat ”tag vara på ditt liv! Akta det väl! Slarva inte bort det! För nu är det din stund på jorden!” utgör romanens credo.

Foto: TT

LÄS MER:

6 böcker av Camilla Läckberg du bara måste läsa

Kenneth Gysings boktips: Sen for jag hem av Karin Smirnoff

Flora Wiström: ”Jag ska väl skriva bok och försöka få mitt företag att gå runt”

Mer läsning

Femina