sofia ståhl

Hälsoprofilen Sofia ”PT-Fia” Ståhl är Feminas senaste influencerstjärna och bloggar från och med denna vecka på Femina.se. Den bokskrivande, poddande och föreläsande inspiratören brinner för välmående utan prestationshets, älskar rörelseglädje i naturen och har en välkänd passion för kanelbullar.

– Jag är en helt vanlig människa med ett högpresterande jobb som kräver mycket av mig, men som jag avgudar. Så jag har en genuin arbetsglädje, samtidigt som jag älskar naturen och drömmer om att någon dag bli trädgårdsmästare och florist. Skogen ligger mig varmt om hjärtat, då jag är född och uppvuxen i Hedemora – en liten stad i Dalarna, berättar Sofia Ståhl.

Hälsa utan hets

Sofia beskriver sig som en ”grundglad” person som åstadkommit en stor personlig utveckling de senaste åren.

– För några år sedan var jag på en ganska osund och destruktiv plats och jag har verkligen fått jobba med mig själv för att komma till en snällare och mer balanserad plats. Jag hoppas att min blogg kan påminna läsaren om att lyssna på sin inre röst, hitta styrkan i sig själv och göra sin relation till hälsa lite snällare. Ibland kan hälsa faktiskt vara att hoppa över ett träningspass, säger hon.

Sofia har bloggat i 10 år och hunnit lära känna sin publik väl under årens lopp.

– Hon är ofta en högpresterande kvinna som vill vara hälsosam och må bra och tycker det är spännande med trender och livsstil, men hon är också trött på all hets. Hon har ofta upplevt någon form av psykisk ohälsa själv eller har någon i sin närhet som gör det.

Programledare för Lyckomaten i SVT

Numera kan Sofia också titulera sig programledare, då hon leder livsstilsprogrammet Lyckomaten i SVT (premiär 10 oktober) tillsammans med kocken Tareq Taylor. Programserien följer tre kvinnor och två män som på 50 dagar ska försöka förbättra sin hälsa – utan extrema metoder, dieter och viktfokus.

Sofia Ståhl pt fia

”Bloggen heter PT-Fia, men man ska inte skrämmas av det. Jag pratar ganska lite om träning i förhållande till vad man kanske skulle kunna förvänta sig – och när jag pratar träning så är det ofta ett ifrågasättande kring vår tids något perfektionistiska syn på träning. Det handlar mer om livet i stort – hur man skapar balans och bemöter allt som händer. Det är personligt med vardagsglädje, men också psykisk ohälsa och ångest. Högt och lågt med ett mänskligt perspektiv.”, berättar Sofia Ståhl.

– Jag vågar sticka ut hakan och säga att vi gjort ett program som visar hälsa på ett helt nytt sätt i TV. Vi berör självbild, relationer och nakenhet såväl som fysisk träning och mat, säger hon. Programmet blev en otrolig resa för alla inblandade, från producent och kameramän till mig och Tareq – alla påverkades på olika sätt och tog med sig något från produktionen.

Vad har du för kostfilosofi?

– Det finns inget facit, vi behöver förstå att alla är extremt olika. Det finns inte en sak som frälser alla. En viktig nyckel som vi ofta missar är att våga lyssna på kroppen. Många vet inte när de är mätta i dag – man äter tills det är slut på tallriken eller i sociala sammanhang. Ät när du är mätt och känn efter när du är hungrig, det är en bra grund att stå på. Sen brukar folk bli arga på mig ibland när jag pratar om kost, för att jag har fötts med en smal kroppsform och har en hög förbränning – och då är det lätt för mig att säga sådana saker. Men jag har jobbat med många olika människor med olika kroppstyper och vad man än har för problematik med maten hjälper det att komma i kontakt med sin egen kropp. Det är alltså en grund att stå på, att börja på. Inte hela lösningen.

Hur ser dina träningsvanor ut?

– Väldigt varierande. Jag rör alltid på mig men har olika perioder när jag trivs med olika saker. Innan sommaren körde jag mycket lunchklasser, just nu blir det mycket vardagsmotion för att få ihop allting praktiskt då jag ligger i skilsmässa. Just nu räcker det att cykla överallt. Jag tycker om att springa, yoga och styrketräna, men vill inte att min träning ska vara statisk. Jag vill ha en varierande och oförutsägbar rutin.


Varför är så förtjust i just kanelbullar?

– Jag är uppvuxen med att det alltid fanns sju sorters kakor i frysen, mamma älskade att baka. Vi åt inte så mycket godis och chips i min familj, men alla älskade fikabröd, så det är det jag fått en kärlek till. En bra kanelbulle är svårslagen!

Du drabbades av utmattningssyndrom när du var yngre och har skrivit mycket om detta. Varför tror du att utmattning är så vanligt i Sverige idag?

– Jag tror att det är en kombination av väldigt många olika saker, men väldigt mycket ligger på samhället, våra normer och vad vi lär oss – och inte lär oss – som barn. Vi lever i ett samhälle där vi fostras till att vara utifrånstyrda och tidigt tappar kontakten med oss själva. Det ses som egoistiskt att ta hand om sig själv, men jag anser att när vi tar ansvar för vår hälsa visar vi såväl oss själva som vår omgivning respekt.

Vad hjälpte dig att må bra igen?

– Att jag blev sjukskriven och gick i terapi – både samtalsterapi och kroppsterapi, som är en fysisk behandling. Och att få sjukdomsinsikt, för först förnekade jag och vägrade förstå att jag var sjuk. Det som sedan gjorde att jag orkade jobba för att ta mig därifrån var att jag inte ville förlora mitt egna företag, som jag kämpat så hårt för att bygga upp. Jag var mån om att behålla det och det hjälpte mig att sakta ta mig framåt. Sen har det hjälpt mig jättemycket att prata om och bearbeta det här.

Vad ger dig energi i vardagen?

– Min dotter Edith, som snart fyller 2. Hon har så otroligt mycket energi och är helt underbar. Mitt arbete ger mig också en massa energi, jag har så roligt på jobbet. Jag trivs bäst i vardagen och får energi av den. Semester är härligt, men jag gillar vardagen mer!

NAMN: Sofia Ståhl
ÅLDER: 31 år
BOR: Hammarby sjöstad
FAMILJ: Dottern Edith, snart 2 år
GÖR: Bloggar på Femina.se, programledare för Lyckomaten i SVT, föreläser om hälsa, driver podden Ofiltrerat och släpper boken ”10 vägar till hälsa

 

Besök PT-Fias blogg här!

 

Läs mer:

Sofia ”PT-Fia” Ståhl om Lyckomaten: ”Ett nytt sätt att förmedla hälsa”

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: