Trendar: InredningMat och dryckResor

Renata Chlumska om sin nya modesatsning och sorgen efter Göran Kropp

21 aug, 2020 
Äventyraren och företagaren Renata Chlumska ger sin in i klädbranschen. Foto: TT

Hon blev första svenska att bestiga Mount Everest och hennes nästa stora projekt är rymden.

På vägen dit lanserar Renata Chlumska sin egen klädkollektion - plagg som ska passa lika bra för friluftsliv som en luch på stan.

För Femina berättar äventyraren om sina drivkrafter och drömmar - och hur hon tog sig tillbaka när dåvarande livskamraten Göran Kropp omkom i en klättringsolycka.

Annons

JAG ÄLSKAR ATT jobba som guide och att ta människor ut på äventyr, för att visa att man klarar både höga berg och djupa dalar. Fast jag har varit på platser långt bort och gjort extrema expeditioner kommer jag alltid tillbaka till äventyret runt hörnet. Det var så det började för mig, jag är uppvuxen mitt i stan mitt i Malmö. Det gäller bara att höja blicken så finns äventyret nära, i parken, i friluftsområdet och i skogen.

ATT GE SIG IN I KLÄDINDUSTRIN är kanske en av mina största utmaningar, en expedition i sig. Jag har alltid brutit mycket funktionskläder men har känt att det är onödigt att ha olika garderober. Varför ska jag ha en när jag är ute i naturen och en annan när jag är i stan och jobbar. Jag vill ha lika stor funktion i mina vanliga kläder. I dag måste vi tänka smartare med hur vi konsumerar och jag vill göra plagg som man gillar men vet blir bestående.

Renata Chlumska på Seven Summits – Mount Vinson. Foto: Privat

MIN DRIVKRAFT KOMMER AV LUST och nyfikenhet. Det är tufft att vara iväg på en expedition men jag vet också att känslan efteråt är fantastisk. Jag tror att individer behöver utmaningar och möta motstånd för att utvecklas. Man måste våga ta steget och göra det där som känns jobbigt i bland.

Annons

DET VAR FRUKTANSVÄRT när Göran (Kropp reds anmärkning) gick bort 2002, men jag valde att inte tycka synd om mig själv och hur jag hade drabbats. Det var Göran som förlorade sitt liv, om jag hade gjort det också skulle det vara emot allt han trodde på. Mycket av min inställning har jag med mig från den erfarenheten; man måste acceptera smärtan när det är tufft och inte sopa under mattan, jag valde att bearbeta. Sen saknar jag Göran fortfarande, det är i dag en hanterbar sorg.

ATT JÖNKÖPING BLEV MITT BASLÄGER är för att det är fantastiskt här. Jag har aldrig varit någon storstadstjej och Jönköping är väldigt bra ur ett logistiskt perspektiv, det finns en bra företagsanda och jag känner mig väldigt kreativ här och har naturen runt hörnet.

JAG ÄR SOM LYCKLIGAST när jag får vara på äventyr med mina barn. Häromdagen slängde jag in sovsäckar och lite mat i bilen och drog utanför stan och bodde i vindskydd och grillade. Det finns så mycket man kan hitta på. Förra året var vi på Kebnekaise hela familjen, i år planerar jag att ta med barnen på ett cykeläventyr.

Laddar för expedition 2.0 i en flygsimulator Linköping. Foto: Andreas Axelsson

OM JAG SKULLE GE RÅD I HEMESTER-TIDER, skulle det vara att våga upptäcka sin närmiljö men inte sätta ribban så högt. Packa en picknick, cykla lite längre och gå på vägar och i kvarter där du inte har gått tidigare. Det kommer garanterat att blir ett uppskattat äventyr.

Annons

MITT NÄSTA STORA PROJEKT är att jag ska ut i rymden. Jag har en biljett med Richard Bransons bolag Virgin Galactic och väntar på ett datum. Man flyger med flygplan som tar sex passagerare och två piloter utanför atmosfären. Jag kommer känna tyngdlösheten i fem-sex minuter. Biljetten kostade 200 000 dollar, men för mig är det värt det. Drömmen är att bestiga månens största berg någon gång.

Fakta/Från Mount Everest till modeindustrin

  • Namn: Renata Chlumska
  • Gör: Professionell äventyrare som blev första svenska att bestiga Mount Everest. Egen företagare, utbildare och föreläsare.
  • Ålder: 46 år.
  • Bor: I Jönköping.
  • Familj: Man och tre barn 9, 10 och 11 år.
  • Aktuell: Med egen klädkollektion.

Läs mer:

Annons