Kvinna putsar rostfritt stål
Ekohemmet: Rengör kastrullen med tepåsar
0:38

Efter reklamen: Ekohemmet: Rengör kastrullen med tepåsar

(0:38)

Slå på ljud

Rostfritt stål som material i köket har väldigt många fördelar. Materialet är hållbart. Det står sig i längden, tål stötar och slag. Det är som sagt rostfritt och hygieniskt. Det tål dessutom värme, kan användas överallt och är miljövänligt.

Det är därför ett självklart val för många på kyl och frys, diskbänk och diskho men också på spis, fläktkåpa och ibland stänkskydd. Men det är väldigt lätt att få feta fläckar på köksutrustningen av antingen fingrar eller matrester. De flesta tar till rengöringsmedel som innehåller kemikalier för att rengöra det rostfria stålet. Men det är inte alltid det blir riktigt rent ändå. Här kommer ett städtips på hur du putsar upp ditt rostfria stål på bästa sätt.

Det här ska du inte tvätta i din tvättmaskin

Så rengör du rostfritt stål

För att snabbt få rent rostfritt stål och få det att se skinande rent ut igen behöver du endast två produkter, vilket de flesta redan har hemma och varav det ena är en matprodukt.

Det här behöver du:

  • En mikrofiberduk
  • En flaska med olivolja

Olivolja går nämligen att användas till både matlagning, hudvård och rengöring av hemmet.

  1. Ta några droppar av olivolja på trasan.
  2. Svep sedan den över smutsen. Gnugga några gånger med trasan över fläcken.
  3. Använda en pappershandduk för att slutligen putsa det rostfria stålet. Den får då en fin och glänsande finish.

Så slipper du rengöra hyllorna i kylen någonsin igen – enkla knepet

Putsa bort andra fläckar på rostfritt stål

Om det i stället för fettfläckar har bildats vita beläggningar på det rostfria stålet i ditt hem är det högst troligt kalkavlagringar. Det uppstår främst på platser där det är mycket vatten och stänk, exempelvis vid diskhon. Om du har fått kalkavlagringar i ditt kök kan du enkelt få bort även de fläckarna med ett enkelt knep.

Blanda ättika och tre gånger så mycket vatten i en sprayflaska. Spraya på ytan, låt verka en stund och torka sedan av med en fuktig mikrofiberduk.

Har du svartmögel i badrummet eller i köket? Här får du fyra enkla städknep.

Mest läst